Početna  /  Hapšenjem Milana Jašarevića proširuje se istraga oko korona ugovora?
Izdvajamo Republika Srpska

Hapšenjem Milana Jašarevića proširuje se istraga oko korona ugovora?

Hapšenje Milana Jašarevića
Nekoliko mjeseci nakon hapšenja Branislava Zeljkovića bivšeg direktora Instituta za javno zdravtsvo RS, uhapšen je i Milan Jašarević, za kojeg se, prema nezvaničnim informacijama sumnja da je pomagao Zeljkoviću, pri pokušaju izbjegavanja hapšenja.

Jašarević je uhapšen u blizini prostorija Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kada su ga po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS, inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS presreli u saobraćaju.

– Jašarević je bio čovjek koji je, u prvim danima istrage, vozio Branislava Zeljkovića u Srbiju kada je za njim tragala policija i kada se smatralo da se nalazi u bjekstvu – rekao je izvor blizak istrazi.

U MUP-u RS navode da je M. J. uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa pomaganjem.

– U toku su pretresi na više lokacija, a po završetku kriminalističke obrade, lice će biti predato Republičkom javnom tužilaštvu – navode u MUP RS.

Jašarević je inače zaposlenik Republičke uprave civilne zaštite, koju, takođe, vodi kadar Ujedinjene Srpske Milan Novitović, a iz ove uprave su danas medijima rekli da nemajuzvanične  informacije o njegovom  hapšenju.

U ovoj upravi su danas za Nezavisne novine dodali da je Jašaravić zaposlen na poziciji višeg stručnog saradnika za planiranje, obuku i međunarodnu saradnju, da ga je Republička uprava civilne zaštite preuzela iz Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da je odlukom direktora stavljen na raspolaganje Timа zа prаćеnjе prоvоđеnjа mјеrа Rеpubličkоg štаbа zа vаnrеdnе situаciје.

“On obavlja zadatke u tom tijelu, kojem je stavljen na raspolaganje 24 sata. Na čelu tog tima je Nenad Stevandić”, rekli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

U žižu javnosti nakon što je slupan skupocjeni automobil Civilne zaštite

Jašarević je došao u žižu javnosti kada je portal Žurnal sredinom 2020.godine objavio da je slupano namjensko vozilo, opremljeno specijalizovanom opremom, u vlasništvu Civilne zaštite Republike Srpske, vrijedno više od 140.000 konvertibilnih maraka.

Vozilo je polovinom 2019. godine Civilnoj zaštiti Republike Srpske donirala Ambasada Japana u BiH, kako bi ojačala tu instituciju, a prema pisanju Žurnala slupano je u vrijeme kada je korišteno za stranačke potrebe, odnosno da bi se njime vozio šef te stranke Nenad Stevandić.

Radi se o specijalnom vozilu Nissan X-trail, registarskih oznaka K47-0-908, koje se tretira kao „lidersko vozilo za zaštitu i spasavanje“.

Današnje hapšenje Jašarevića dovodi se u vezu sa okolnostima privođenja Branislava Zeljkovića u septembru 2021.godine zbog tzv „korona ugovora“, to jeste nabavki koje je Institut za javno zdravstvo RS sprovodio za vrijeme pandemije.

Tada su uz Zeljkovića uhapšeni i Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Saša Marković, vlasnici firmi koje su sklapale ugovore sa Institutom.

Proširena istraga zbog “korona ugovora”

U Međuvremenu su Marković i Dubravac pušteni iz pritvora, dok je u decembru Zeljkoviću i Bojiću produžen pritvor za još dva mjeseca.

Protiv Zeljkovića je proširena istraga i zbog nabavki koje je sklapao sa drugim firmama.

Tako je istraga proširena na firme “Krajingroup” d.o.o. Banja Luka, “Sineks Laboratorija” d.o.o. Banja Luka, “Perfect Clean” d.o.o. Banja Luka i “Aries” d.o.o. Banja Luka.

Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila 2020. godine zloupotrebio položaj i postupak suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.

Iz dokumentacije se vidi da je maske “FFP 2” “Krajinagroup” nabavljala po cijeni od 2,56 maraka od dobavljača “M.A.I. Grizelj” d.o.o. Široki Brijeg bez PDV-a, da bi ih fakturisala Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj višoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

Kada je riječ o “Sineks Laboratoriji”, Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme, čija je ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34,5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi “Perfect Clean” i “Aries” d.o.o. Banja Luka.

“Na ovaj način Branislav Zeljković je bez bilo kakve prethodne provjere tržnih i nabavnih vrijednosti predmeta javne nabavke, putem direktnog sporazuma, kršenjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma tokom jedne godine za isti predmet nabavke utrošio više od 6.000 maraka pa je svojim postupcima firmama pribavio korist veću od 50.000 maraka”, navodi se u dokumentaciji protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Podsjećamo, zbog brojnih nezakonitih nabavki za vrijeme pandemije, portal Gerila je objavio I dokumentarni film Zdravlje na tenderu.

Izvor: Gerila 

 

6 Shares
6 Shares
Copy link