Početna  /  Hapšenje u Sarajevu zbog zločina nad srpskim civilima
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Hapšenje u Sarajevu zbog zločina nad srpskim civilima

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Sarajeva locirali i uhapsili jednog osumnjičenog, nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osumnjičeni je pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti tokom 1992. godine na području Sarajeva.

U interesu istrage i nastavka aktivnosti, Tužilaštvo neće u ovom trenutku objavljivati identitet osumnjičenog.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Sarajeva, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, civilima i starijim osobama, koji su ostali živjeti na području grada pod kontrolom Armije RBiH.

Osumnjičen je da je, zajedno sa njemu poznatim osobama, na području naselja Alipašino Polje i drugih sarajevskih naselja, vršio nezakonite pretrese i hapšenja civila srpske nacionalnosti, muškaraca i žena različite životne dobi, koje su nezakonito zatvorili u improvizovanom zatvoru na području naselja Alipašino Polje i drugim objektima na području opštine Novi Grad.

Istraga u ovom predmetu odnosi se na ubistva, nezakonito  zatvaranje, silovanje, mučenje i nečovječno postupanje sa žrtvama.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

0 Shares
0 Shares
Copy link