Početna  /  Hapšenja u Sarajevu, zaplijenjena veća količina oružja
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Hapšenja u Sarajevu, zaplijenjena veća količina oružja

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e na području Sarajeva uhapsili su dvojicu osumnjičenih, a zaplijenjena je veća količina eksploziva namijenjenog izvršenju kaznenih djela.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

Takođe, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, te je pronađena veća količina eksploziva (oko 10 kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, radi izvršenja kaznenih djela.

Pronađeno je i veća količina opasne materije žive, četiri automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle i veća količina streljiva.

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga (9,5 kg opojne droge marihuana, 3 kg opojne droge „Spid“ i 300 g opojne droge herion).

Ovom akcijom kao i zaplijenom eksploziva i eksplozivnih materija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organizovanog kriminala u vezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene, kao i kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su kao dio organizovane kriminalne grupe, od 2014. godine do danas, učetvovali u izvršenju kaznenih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga.

Navedena zapljena predstavlja jednu od najvećih zapljena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH.

U okviru ove istrage, prije nekoliko mjeseci, takođe je zaplijenjena određena količina opojnih droga, kao i oružja i streljiva.

Uhapšene osobe će biti predate postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima skladno zakonu.

Istraga se intenzivno nastavlja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap