Početna  /  GUSLE: Bojana i Nikola Peković – Deda i unuk (VIDEO)
Kultura

GUSLE: Bojana i Nikola Peković – Deda i unuk (VIDEO)

Bojana i Nikola Peković dolaze iz Kraljeva, a poznati su kao vrlo uspješni i originalni čuvari srpske tradicije. Pogledajte spot za pjesmu “Deda i unuk”, koja se nalazi na njihovom novom CD-u, u izdanju PGP/RTS.

bojana-nikola-pekovic-mojahercegovina
Bojana i Nikola Peković

Izvođači: Nikola Peković – harmonika;
Bojana Peković – gusle i vokal;
Aleksandar Jakovljević – violončelo;
Grupa „ZAVET“

DEDA I UNUK

Uzo deda svog unuka,
Metno ga na krilo,
Pa uz gusle pevao mu
Šta je negda bilo.
Pevao mu srpsku slavu
I srpske junake,
Pevao mu ljute bitke,
Muke svakojake.
Dedi oko zablistalo
Pa suzu proliva,
I unuku svome reče
Da gusle celiva.
Dete gusle poljubilo
P` onda pita živo:
„Je li, deda, zašto sam ja
Te gusle celivo?“-
„Ti ne shvataš, Srpče malo,
Mi stariji znamo, –
Kad dorasteš, kad razmisliš,
Kaz `će ti se samo!“

POGLEDAJTE VIDEO:

Nikola Peković (24) je harmoniku promovisao svuda u svetu kao akademski instrument. Osvojio je brojne nagrade i priznanja – 1. mesto i laureat “Svetski Trofej“ harmonike u Španiji 2010. godine, 2. mesto na Međunarodnom takmičenju u Ukrajini, 2. mesto na Svetskom kupu harmonike u Kanadi, 2. mesto na „Svetskom trofeju“ u Rusiji 2013. godine. Dobitnik je ordena vrhovnog atamana Ruske kozačke vojske. 2011. godine postao je zaštitno lice Fonda za mlade talente Republike Srbije, kao i italijanske fabrike Bugari jedne od vodećih fabrika u svetu za proizvodnju harmonike.

Mladu talentovanu Bojanu (18) nazivaju čuvarem srpske tradicije. Učestovala je u muzičko scenskom spektaklu“Stojte galije carske“, sa ulogom Srbije. U muzičku školu je primljena sa pet godina. Završila je nižu muzičku školu u Kraljevu, odsek klavir, u klasi prof. Tatjane Jakovljević i nižu muzičku školu, odsek gusle, u klasi svoga oca Radovana. Sada je učenica četvrtog razreda Muzičke škole.