Početna  /  Gradsko pozorište Trebinje naišlo na sjajan prijem kritike i publike na FEDRI
Hercegovina Kultura

Gradsko pozorište Trebinje naišlo na sjajan prijem kritike i publike na FEDRI

Glumci Gradskog pozorišta Trebinje su sinoć, petog takmičarskog dana ovogodišnjeg festivala FEDRA, odigrali predstavu ”Sluge”. Ova predstava rađena je po komadu ”Sluškinje” Žana Ženea, a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića. U predstavi igraju Darko Kurtović, Vesna Đurić i Jefimija Ot.

Foto: Edin Ćatić Bato

Ovogodišnja FEDRA koja se tradicionalno održava u Bugojnu se bliži kraju. Do sada su se, pored domaćina, predstavili ansambli Studentskog pozorišta Pale, Total iz Visokog i i HKUD Didak Gradnići. Stiče se utisak da  se među pomenutim predstavama odvojila predstava ”Smak svita” koju su odigrali amateri HKUD Didak iz Gradnića. Kao što smo već pisali, predstava domaćina ”Zašto vuk ne pase travu” je naišla na sjajan prijem, a Teatar Fedra iz Bugojna svojim radom i kontinuitetom konstantno ide uz brdo predstavljajući respektabilan amaterski teatar. Stari znanci i redovni učesnici Fedre – Teatar Total iz Visokog, nije ispunio velika očekivanja bugojanske publike, a struka je naznačila da je komad ”Neposrazum” Albera Kamija vjerovatno bio preveliki zalogaj za amaterske glumce. Paljani su odigrali predstavu ”186. stepenik” koja je rađena po radio drami Borislava Pekića. Najveća zamjerka ovoj predstavi bila je manjak dinamike što je prouzrokovano neadekvatnom adaptacijom radio drame u scenski čin.

Sinoć je na red došao i ansambl predstave ”Sluge” Gradskog pozorišta Trebinje, čiji se nastupi na festivalu FEDRA uvijek očekuju s nestrpljenjem a publika uvijek dolazi sa velikim očekivanjima. Sudeći po kritikama na okruglom stolu, ali i reakciji publike, Trebinjci su i ovog puta ispunili velika očekivanja i predstavili se kvalitetnom predstavom. Na okruglom stolu je posebno pohvaljen tročlani glumački ansambl koji je u zahtjevnom žanru bio siguran, tačan, osviješćen i predan. U sljedećem izvještaju sa festivala FEDRA donosimo i utiske publike iz knjige utisaka kao i više informacija o kritikama sa okruglog stola.

Foto: Edin Ćatić Bato

Večeras nastupa Gradsko pozorište iz Živinica, sa predstavom ”Potjera” Zlatka Jugovića. Posljednja noć takmičarskog programa, nazvana ”omladinsko veče” je rezervisano za dvije predstave, i to ”Na rubu”, Dječijeg pozorišta Eko art iz Bugojna i ”Začarana šuma”, mjuzikl Džejmsa Lapanie, koji će odigrati ansambl Dramske sekcije KŠC ”Sv. Franjo” iz Tuzle. Posljednje večeri festivala u čast nagrađenih biće odigrana predstava ”Maturanti” Satiričkog kazališta mladih iz Slovenskog broda. Nakon toga, biće upriličena dodjela nagrada i zatvaranje festivala. Takođe, posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala dramskih amatera BiH planiran je i okrugli sto na temu ”Perspektiva Festivala FEDRA” koji će početi u 12:00 u Maloj sali KSC Bugojno. 

Igor Svrdlin

Foto: Edin Ćatić Bato

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link