Početna  /  Gradska boračka organizacija Trebinje ne učestvuje na mitingu ”Sloboda”!
Izdvajamo Trebinje

Gradska boračka organizacija Trebinje ne učestvuje na mitingu ”Sloboda”!

Ilustracija: Herceg TV
Povodom protesta pod nazivom ”Sloboda”, a koji je izazvao brojne kontraverze zbog nejasnoća vezanih za organizatora ovog skupa, noćas se, oglasila Gradska boračka organizacija Trebinje. Ovaj skup je izazvao podijeljene reakcije javnosti nakon brojnih prepiski koje su dospjele u medije, a na kojima je jasno vidljivo da se članstvo stranaka vladajuće koalicije masovno poziva u Banjaluku, uz obezbijeđen prevoz, a u čemu prednjači SNSD. Povodom današnjih dešavanja u Banjaluci, trebinjska Gradska boračka organizacija održala je sinoć u 19:30  vanrednu sjednicu predsjedništva na kojoj je saopšteno da ova organizacija neće učestvovati na mitingu ”Sloboda”, iako oštro osuđuju mjere koje je donio kristijan Šmit, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Oni dalje, kao razloge bojkota ovog skupa, navode činjenicu da se u javnosti predstavlja da je BORS organizator ovog protesta, iako čelna boračka organizacija Republike Srpske nije održala sjednicu na kojoj je takvu odluku donijela, pa iz GBO Trebinje tvrde da Aleksandar Savić, predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske nema mandat za organizovanje ovakvog skupa u ime cjelokupnog BORS-a. Zaključak sa vanredne sjednice održane sinoć prenosimo u cjelosti.

GBO Trebinje neće učestvovati u najavljenom protestu pod nazivom „Sloboda“ koji je na prijedlog GBO Prijedor bez odluke Predsjedništva BORS zakazao gospodin Aleksandar Savić, Predsjednik predsjedništva BORS. Smatramo da nema mandat za takve postupke.

GBO Trebinje oštro osuđuje mjere koje je donio Visoki predstavnik Šmit, koji nije imenovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, da bi koristio Bonska ovlašćenja i smatramo da takve odluke samo štete miru na području BiH.

Imovina Republike Srpske je naroda koji u njoj živi i niko drugi nema pravo da sa njom raspolaže, a posebno da se u to pravo miješa neko koji je u ovu zemlju došao da za astronomsku platu prepravlja zakone koje donosi NSRS.

Protest koji je najavljen je plod upravo onih političkih partija koje su vodeći pogrešnu politiku dugi niz godina i doveli Republiku Srpsku u situaciju u kakvoj jesmo.

Slažemo se potpuno da boračka populacija treba protestvovati zbog mnogo čega, a posebno zbog odluka NSRS koje sami ne poštujemo pa kako da očekujemo da nam ih poštuju neki stranci. Oni koji ne sprovode odluke NSRS treba da se povuku sa političke scene, oni koji su od boraca napravili socijalnu kategoriju treba da daju ostavke na svoje funkcije.

Danas nam ne treba njihova podrška oko protesta, posljednju priliku da pokažu kako razumiju borce su imali na nedavnoj sjednici NSRS da glasaju za zajedno donešene zaključke sa boračkim organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ta podrška je značila nama koji smo za ovu zemlju dali svoju mladost, dijelove tijela a mnogi i svoje živote.

Gospodo, niste to učinili jer malo ko od vas razumije probleme boračke populacije.

Mišljenja smo da dostojanstvo borca moramo čuvati mi, borci, jer vi koji ste na vlasti to ne radite.

Jeste li nekad pomislili da se zahvalite na udobnim foteljama, platama, svim privilegijama koje imate da je za njih neko krvario. Sad kad su vam uzdrmane te iste fotelje, sjetiste se boraca.

Što se tiče naše Republike Srpske, mi smo i danas spremni za nju dati svoje živote, braniti je svim svojim bićem. Pitamo se ko je to od vas spreman, malo ko, znamo to, navodi se u zaključku sa vanredne sjednice Gradske boračke organizacije Trebinje.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap