Početna  /  Gradonačelnik Trebinja povodom prvog zaraženog u Trebinju: Krećemo u masovnije testiranje i izolaciju svih kontakata oboljelog
Hercegovina Trebinje

Gradonačelnik Trebinja povodom prvog zaraženog u Trebinju: Krećemo u masovnije testiranje i izolaciju svih kontakata oboljelog

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će svi kontakti Trebinjca koji je zaražen novim virusom korona biti u kućnoj izolaciji, testirani i nakon rezultata testa ili ostati u četnaestodnevnoj izolaciji ili biti prebačeni u karantin koji je za ovu priliku formiran u objektu Studentskog centra.

Ćurić je, nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, istakao da je stav svih članova ovog Štaba da se još restriktivnije nastavi sa preventivnim mjera, te da ubuduće nijedan građanin Trebinja neće moći da napusti svoje prebivalište (teritoriju grada Trebinja).

On je istakao i da nema mjesta panici, jer nadležne službe rade svoj posao.

„Na sastanku smo konstatovali da nemamo da uvedemo nijednu novu mjeru, jer smo sve moguće preventivne mjere uveli u proteklim sedmicama, iako do danas nismo imali registrovan slučaj infekcije novim virusom korona“, kazao je Ćurić.

Govoreći o broju testiranih na području Trebinja, Ćurić je rekao da je stav struke na koji način i ko treba da bude testiran, te da do sada nije bilo potrebe da se vrše masovna testiranja.

„Ali ovo sada već znači da se ide u masovnije testiranje. Svi kontakti će biti testirani, prvi krug tih kontakata već danas ide u kućnu izolaciju rješenjem nadležniog inspektora“, naveo je Ćurić.

Ćurić je pozvao građane da dodatno smanje socijalni kontakt i poštuju preventivne mjere, jer je novi virus korona od danas prisutan i u Trebinju.

„Moramo biti još ozbiljniji. Znam i razumijem da je predugo biti u kući 15, 30 ili 40 dana. Ali, nažalost, moramo, jer je to jedini pravi i trenutno mogući način da zaustavimo ovu pandemiju“, naveo je Ćurić.

On je kazao i da je i osoblje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, gdje je zaraženi pacijent ranije bio smješten, a sada i trebinjske Bolnice, bori da se spasi život ovog čovjeka.

Epidemiolog Jelena Durić kazala je da je stariji muškarac, koji je zaražen novim virusom korona, testiran na izolacionom odjeljenju trebinjske Bolnice, a da je krajem marta boravio na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

”Sve zdravstvene službe su preduzele sve epidemiološke mjere, istražuju se kontakti oboljelog i o svemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, poručila je Durićeva.

Direktor trebinjske Bolnice primarijus dr Ljubica Miljanović kazala je da je pacijent na izolaciono odjeljenje primljen 7. aprila sa respiratornim simptomima.

„Pacijent je na hospitalizaciji, stabilnog je opšteg stanja. Inače, riječ je o pacijentu koji ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća, koji se i ranije liječio na plućnom odjeljenju, a koji ima i druga oboljenja“, navela je Miljanovićeva.

Miljanovićeva je kazala da je trebinjska Bolnica spremna da primi pacijente sa novim virusom korona.

„Molim sve građane da smanje kontakte. Lijepo vrijeme jeste, ali pandemija je prisutna. Posebno je neodgovorna omladina koja se skuplja na bazenu u Bregovima, parku, uz rijeku. Moramo da reagujemo drugačije. Socijalni kontakt mora da bude na najmanjem mogućem nivou“, naglasila je Miljanovićeva.

Prvi slučaj novog virusa korona potvrđen je jutros u Trebinju.

14 Shares
14 Shares
Copy link