Početna  /  Građani u strahu: Vukovi u Hercegovini sve češće napadaju
Hercegovina

Građani u strahu: Vukovi u Hercegovini sve češće napadaju

Razlog najezde vukova u zapadnoj Hercegovini, prema pričama lovaca, leži u činjenici da je zavladala glad nakon prošlogodišnjih požara u Dalmaciji pa su vukovi u potrazi za hranom proširili svoj teren.

Na staru godinu, u mjestu Dragićina u Grudama vukovi su pojeli psa. U grudskim mjestima Borajna i Tihaljina ranije su takođe zabilježeni napadi vukova. I tada su nastradali lovački psi.

Naime, u Tihaljini su lovci sa svojim psima tragali za divljim svinjama, a u jednom trenutku psi su se udaljili na drugu stranu rijeke Tihaljine, gdje je jednog od njih uhvatio vuk. Zadavio ga je. Pas je imao GPS ogrlicu te su lovci primijetili da se ne miče više od sat vremena, došli su na mjesto gdje se nalazio i zatekli ga uginulog.

U mjestu Borajna, mještani koji su vidjeli vuka na odlagalištu otpada tvrde da uopšte nije bježao.
U decembru prošle godine Čitlučanin Ivo Glamuzina ustrijelio je dva od četiri vuka koja su naišla u čoporu.

Razlog najezde vukova u Hercegovini, prema pričama lovaca, leži u činjenici da je zavladala glad nakon prošlogodišnjih požara u Dalmaciji pa su vukovi u potrazi za hranom proširili svoj teren.

Ne stradavaju samo domaće životinje u Hercegovini, već i u Dalmatinskom zagorju.

Tako je Ljubo Frankić ispričao kako je i njegovog psa u Imotskom raskomadao vuk. On je krenuo u šetnju sa svojim istarskim goničem, a kada je pas malo odšetao, začulo se cviljenje u šumi.

”Kad smo čuli da se nešto čudno događa sa životinjom, odmah smo krenuli u potragu. Budući da je pas imao čipovanu ogrlicu, vrlo brzo smo ga pronašli. Prizor koji smo zatekli nemoguće je sanjati i u najstrašnijim snovima”, ispričao je Frankić.

On govori kako njegov, ali i drugi raskomadani lovački psi vrijede najmanje 1.000 evra.

U Hrvatskoj pojedina udruženja traže da se dopusti odstrel vukova. U BiH je prednost lovcima da za to još uvijek imaju slobodu.

38 Shares
38 Shares
Copy link