Početna  /  Građani nagradili nerad: Opet se glasalo za spavače u parlamentima
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Građani nagradili nerad: Opet se glasalo za spavače u parlamentima

Na ovogodišnjim izborima građani su dali značajno povjerenje i zastupnicima koji u prethodnom mandatu nisu ponudili nijednu inicijativu.

Ako neko prespava četiri godine mandata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i građani mu na izborima svojim glasovima dodijele punomoć da “zastupa njihove interese” i u naredne četiri godine, onda se sasvim opravdano postavlja pitanje koliko građani ove zemlje čine sebi štetu, a uslugu stranačkim istaknutim kadrovima i poslušnicima.

Rezultati ovogodišnjih opštih izbora još se zbrajaju, ali ono što već sada imamo ukazuje da građani u BiH apsolutno ne prate šta rade i koliko se za njih zalažu oni koje su ranije birali u zakonodavne organe na različitim nivoima vlasti.

Znamo li za koga glasamo?

Koliko građane zaista zanima ono što im se prezentuje, magazin BUKA je pokušala saznati kroz analizu rezultata izbora.

Na listi Stranke demokratske akcije (SDA) kao kandidat za Parlament BiH, Nermin Mandra je prema dosadašnjim rezultatima Centralne izborne komisije BiH osvojio 20.668 glasova.

Mandra je u prethodne četiri godine provedene u Zastupničkom domu PSBiH postavio jedno zastupničko pitanje i nije uputio nijednu inicijativu.

Darijana Filipović, koja je bila na listi HDZ-a BiH za državni Parlament, osvojila je 23.850 glasova. Ona je osvojila ubjedljivo najviše glasova za Parlament BiH od svih kandidata HDZ-a, a prvi koji je slijedi je Marinko Čavara, čovjek s američke crne liste. On je osvojio 14.740 glasova.

Filipović je u prethodnom mandatu imala samo jedno zastupničko pitanje i jednu inicijativu za četiri godine.

Još jednu paradoksalnu situaciju zabilježili smo u državnom  Parlamentu. Naime, kandidat Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić, također čovjek s američke crne liste, osvojio je 10.677 glasova. To je čak 75 posto glasova cijele stranke za Parlament BiH.

Građane Banovića i okoline, odakle dolazi Kukić, očigledno je fascinirala “aktivnost Kukića” u prethodnom mandatu, pa su ga željeli nagraditi još jednim angažmanom za koji će biti plaćen 6.000 maraka mjesečno.

Naime, Mirsad Kukić nije imao nijednu inicijativu, niti je postavio barem jedno zastupničko pitanje za četiri godine mandata u Zastupničkom domu PSBiH i on čini grupu od pet zastupnika koji su prespavali mandat koji je na izmaku.

Mirsad Kukić
Nagrada spavačima, aktivnim kazna

Kada je riječ o kandidatima iz Republike Srpske, i tu su građani znali nagraditi neaktivnost.

Tako je na listi SNSD-a Nebojša Radmanović osvojio 33.455 glasova, a upravo je Radmanović jedan od zastupnika koji nisu postavili nijedno zastupničko pitanje, niti imali barem jednu inicijativu u prethodnom mandatu.

Zastupnik SNSD-a Dragan Bogdanić koji je također prespavao prethodni mandat u državnom Parlamentu,  solidno je prošao na izborima. On je osvojio 7.677 glasova do sada.

Još jedan od parlamentarnih spavača je ostvario fantastičan rezultat, a to je kandidat SNSD-a Obren Petrović, koji je u prethodnom mandatu u Parlamentu BiH bio dio Srpskog kluba. Njegovih 27.218 glasova su jasan pokazatelj da za građane ne morate apsolutno ništa raditi, oni će vas za vašu neaktivnost nagraditi novim mandatom.

Peti zastupnik koji je potpuno mirovao u prethodnom mandatu je Jakov Galić i on nije bio kandidat na ovogodišnjim općim izborima.

Bilo je tu još gotovo pa neaktivnih zastupnika na izbornim listama. Tako je Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) koji je u prethodnom mandatu u državnom Parlamentu imao svega tri zastupnička pitanja i ostao bez inicijativa, kao kandidat za Narodnu skupštinu RS-a osvojio 3.807 glasova.

Dr Ljubica Miljanović

Isti učinak kao i Stevandić u Parlamentu BiH u prethodnom mandatu imala je i Ljubica Miljanović (SNSD), a ona je kao kandidatkinja za Parlament BiH do sada osvojila 8.131 glas.

Mijo Matanović (HDZ BiH) za četiri godine mandata u Parlamentu BiH postavio je četiri zastupnička pitanja i nije ponudio nijednu inicijativu.

Na ovogodišnjim izborima Matanović se našao na listi HDZ-a za Parlament FBiH i osvojio 3.171 glas.

S druge strane, bilježimo i situacije u kojima građani nisu adekvatno nagradili zastupnike koji su bili izrazito aktivni u prethodnom mandatu.

Tako je, recimo, jedna od najaktivnijih zastupnica u Parlamentu BiH Mirjana Marinković Lepić, kao kandidatkinja Naše stranke za Parlament Federacije BiH osvojila tek 1.360 glasova.

Marinković Lepić je mandat u državnom Parlamentu okončala sa 182 zastupnička pitanja i 32 inicijative, ali to očigledno građanima nije predstavljalo dovoljan dokaz da ova zastupnica nije protraćila vrijeme u Parlamentu.

Aida Baručija je također jedna od najaktivnijih zastupnica iz prethodnog mandata Parlamenta BiH, sa 260 pitanja i 27 inicijativa. Ona je kao kandidatkinja Bosanskohercegovačke inicijative – Fuad Kasumović osvojila 7.194 glasa, ali neće ponovo sjediti u skupštinskim glupama jer stranka iz koje dolazi nije dostigla cenzus od tri posto.

Još jedna kandidatkinja čiji rad birači adekvatno nisu ispratili je Sanela Klarić iz Naše stranke. Naime, ona je u prethodnom mandatu u federalnom Parlamentu bila jedna od aktivnijih zastupnica, ali je na ovim izborima kao kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo osvojila 2.083 glasa.

Jasno je, dakle, da će građani Bosne i Hercegovine u narednom periodu morati biti mnogo aktivniji kada je riječ o praćenju rada onih koje svojim glasom šalju u parlamente, kako bi ubuduće što manje bilo ovako apsurdnih rezultata.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap