Početna  /  Gradiška: Veliki protest zbog smrti Jovane Šinik
Republika Srpska

Gradiška: Veliki protest zbog smrti Jovane Šinik

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na protestu u Gradišci, zahtijevajući odgovornost za smrt porodilje Jovane Šinik /32/ iz Gornjih Podgradaca, koja je nedavno preminula u Bolnici u Gradišci rađajući svoje peto dijete.

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Okupljeni su nosili transparente natpisima “Pravda za Jovanu” i “Svi smo mi Jovana”.

Stojan Tendžerić, stric preminule Jovane, poručio je da će porodica istrajati u započetom traganju za pravdom i odgovornošću za Jovaninu smrt, dodavši da će, kada dobije nalaz obdukcije, tražiti pravdu na sudu, kako bi uticali da se u budućnosti to ne desi drugim porodiljama.

On je naglasio da je sramota da se u današnje vrijeme dopusti da zdrava majka umre na porodu. “To jutro Jovana je odvezla dvoje djeca u školu i oko 9.00 časova, kada je dobila pretporođajne bolove, zvala je muža da je odveze doktoru”, naveo je Tendžerić.

On je rekao da porodica najviše zamjera doktorima koji su dopustili da se Jovana porađa prirodnim putem, a ne carskim rezom, iako se znalo da je beba teška više od pet kilograma.

Direktor Bolnice Gradiška Vlado Marjanović, koji je prisustvovao protestima, rekao je da je na protest došao da izrazi svoje žaljenje i saosjećanje sa porodicom preminule Jovane, prvenstveno kao čovjek, ali i u ime svih zaposlenih u gradiškoj Bolnici.

Marjanović je naveo da su nakon smrti porodilje obaviješteni svi nadležni organi i da su svi istražni procesi u toku. “Tužilaštvo je ispitalo više od trideset zadravstvenih radnika gradiške Bolnice i zaokružuje istragu. Ako se uz to doda da je urađena sudsko-medicinska obdukcija, može se očekivati da će za kratko vrijeme biti završena istraga i javnost biti obaviještena o uzroku Jovanine smrti i eventualno načinjenim propustima pojedinih zdravstvenih radnika”, kaže Marjanović.

On je dodao je juče ujutro, odmah nakon žalbe Jovaninog muža Ranka Šinika na postupke doktora Dragana Janjića, ljekara razriješio dužnosti načelnika Odjeljenja ginekologije i akušerstava, te pokrenuo zakonom propisanu proceduru i obavijestio nadležne organe MUP-a Srpske.

beba Jovan, sin Jovane Šinik, polako se oporavlja na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Banjaluka Stojislav Konjević je prije nekoliko dana izjavio da novorođenče iz Gradiške, koje je 28. oktobra primljeno u Odjeljenje intenzivne njege i terapije, ne zahtijeva više mehaničku ventilaciju i da se oporavlja.

“Radi liječenja i praćenja, dijete ostaje do daljeg hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti”, rekao je Konjević.

SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link