Početna  /  Grad Trebinje uklanja kioske u centru – korisnici revoltirani odlukom!
Hercegovina

Grad Trebinje uklanja kioske u centru – korisnici revoltirani odlukom!

TREBINJE – Odluka Grada Trebinja da ukloni sve privremene objekte – kioske iz užeg gradskog jezgra, izazvala je negodovanje kod građana koji svoju djelatnost obavljaju u istim, jer mnogi od njih od tog posla prehranjuju svoje porodice. Korisnici radnje moraju iseliti do 1. januara 2016. godine, a zamjensko rješenje Grad Trebinje još uvijek im nije ponudio.

Kiosci pokraj zidina Starog grada (FOTO: Moja Hercegovina)
Kiosci pokraj zidina Starog grada (FOTO: Moja Hercegovina)

U šturom obavještenju, koje potpisuje načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Ljubo Milivojević, stoji da će uklanjanje kioska biti sprovedeno u skladu sa skupštinskom odlukom o usvajanju i sprovođenju regulacionih planova „Stari grad“ i „Centar“ radi privođenja zemljišta namjeni. Prema ovoj odluci, korisnici kioska dužni su da se isele do 1. januara 2016. godine, a ukoliko to ne učine do predviđenog roka, uklanjanje ovih privremenih objekata biće izvršeno o njihovom trošku.

Obavještenje o uklanjanju kisoka (FOTO: Moja Hercegovina)
Obavještenje o uklanjanju kisoka (FOTO: Moja Hercegovina)

Amila Škero, vlasnica kioska SP „Bazar“ ispred zidina Starog grada, kaže da je ovo radno mjesto njen cijeli život.

– Ovaj kiosk je ovdje od 1989. godine i od tada ja tu radim. Taj kiosk mi je sve. Od ovog posla sam othranila i odškolovala djecu, suprug i ja radimo tu sada. Prije dvije godine smo nas dvoje to otvorili tako što smo podigli kredit koji još uvijek otplaćujem. I sada ostajemo i jedno i drugo bez posla. Dobili smo obavještenje koje je ujedno i rješenje u kome piše rok do koga o svom trošku moramo da odvezemo kioske odavde, a nema nikakvog objašnjenja zbog čega nas gone odavde, nikakvu alternativu nam ne nude. Eto, mislimo da je zbog ovog novog hotela i probijanja zidina Starog grada – ogorčeno kaže Amila.

Pokušali su, kažu, da dobiju objašnjenje od Ljuba Milivojevića, ali nisu uspjeli, pa će odgovore pokušati da dobiju od gradonačelnika Slavka Vučurevića.

– Samo ovdje oko sedam porodica ostaje bez posla. Većina njih je ovdje godinama. Alternativna lokacija nam ne bi značila ako će nam je dati negdje van grada da gledamo kako auta prolaze, a možda nema ni auta, a kamoli ljudi, jer tamo ne bismo mogli da opstanemo. Mi smo prva zona, pa neka nam onda daju lokaciju u prvoj zoni ili neka uklone sve kioske iz ove zone. Ili neka nam daju neki drugi posao, jer mi moramo plaćati te kredite ili neka nas oslobode kredita – dodaje Amila.

Tanja Grnogorac i Amila Škero (FOTO: Moja HErcegovina)
Tanja Crnogorac i Amila Škero (FOTO: Moja Hercegovina)

Sa njom je saglasna Tanja Crnogorac, vlasnica butika „Verena“ u jednom od kioska pored Starog grada.

– Mislim da je u redu ako je nama dao rješenje, da cijela prva zona da ide. Ja nemam ništa protiv bilo koga, ali ne može se tako neko ponašati prema nama. Ja ovdje radim 21 godinu – kroz suze priča Tanja.

Snežana Benderać (FOTO: Moja Hercegovina)
Snežana Benderać (FOTO: Moja Hercegovina)

Snežana Benderać drži kafić u jednom od kioska blizu zgrade Gradske uprave. Otvorila ga je, kaže, u martu nadajući se da će imati siguran posao, a sada ne zna šta da radi.

– Umjesto da nam stvore neku egzistenciju za život i rad, da imamo neke normalne uslove, oni nas gone iz ovog grada. Stvarno ne znamo šta, ni kako. Oni koji to sprovode sigurno su im puni džepovi, a nama hoće da uzmu sve i ovo malo što se borimo za svoju porodicu. Kad su planirali, trebalo je da nas prije toga obavijeste, a ne tek tako obavještenje o selidbi. To stvarno nije u redu. Svi se mi borimo za svoja prava – ogorčeno priča Snežana.

Ljubo-Milivojevic-300x250_MH
Ljubo Milivojević

Iako je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi, Ljubo Milivojević, potpisao odluku o uklanjanju kioska, odbio je da nam odgovori na pitanje da li će korisnicima biti ponuđeno alternativno rješenje i kakvo bi ono, eventualno, bilo.

U  telefonskom razgovoru za „Moju Hercegovinu“ Milivojević je bio veoma neprijatan, pitao nas je da li smo mi „referent korisnika kioska“, a na kraju nam je i prekinuo vezu, očigledno zaboravljajući da svoju platu prima iz džepova građana i da je dužan da obrazloži odluke koje donosi sjedeći na svom radnom mjestu.

Vučurević: Svima ćemo izaći u susret, naš cilj je – ljepši i uređeniji grad

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ističe da će Gradska uprava izaći u susret svakom zahtjevu za izmještanjem na novu lokaciju – ako je regulacionim planom i predviđena za privremeni objekat.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

„Naravno da ćemo vlasnicima tih kioska omogućiti da svoje objekte izmjeste na neko prikladnije mjesto, da ne narušavaju urbanistički sklad centra grada. Zato nema potrebe da se diže larma i politička tenzija oko ovog pitanja, jer je naš cilj – ljepši i uređeniji grad“, rekao je Vučurević za “Radio Trebinje“.

Vučurević nije mogao da precizira nova potencijalna mjesta za kioske koji će biti uklonjeni, jer, kako je rekao, sve detalje iz regulacionih planova „ne zna napamet“.

Na meti gradskih urbanista neće biti samo kiosci: gradonačelnik Vučurević najavljuje „obračun“ sa svim što ruži izgled grada.

„Planiramo da do nove godine u red dovedemo i reklame i natpise u centru grada, kao i izgled tendi i suncobrana ispred ugostiteljskih objekata. Trebinje sve više postaje turistički centar i Trebinje mora u skladu sa tim i da se urbanistički ponaša. Ne možemo u Trebinju tolerisati nešto što je rogobatno i narušava njegov izgled“, ističe gradonačelnik.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link