Početna  /  Grad Trebinje neće dati saglasnost na koncesiju za zemljište preduzeću “Agrofin”
Hercegovina Trebinje

Grad Trebinje neće dati saglasnost na koncesiju za zemljište preduzeću “Agrofin”

TREBINjE – Grad Trebinje neće dati saglasnost na davanje koncesije na obradivo zemljište trebinjskom preduzeću “Agrofin”, koje je u posjedu većeg dijela zasada vinove loze na području Grada Trebinja, saopštio je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Vučurević je napomenuo da je prije desetak dana Pravobranilaštvo RS, kako tvrdi, bez učešća Grada Trebinja u dogovoru, zatražilo saglasnost na ono što su prethodno dogovorili Vlada Republike Srpske i akcionari “Agrofina”.

“Agrofin po ovom prijedlogu treba da uđe u posjed najvećeg dijela obradivih površina na područja Trebinja. Agrokop je preduzeće koje je dovedeno u stečaj i tu su bila utvrđena dugovanja u iznosu od šest miliona maraka i da se zna da su u tom preduzeću akcionari bili isti oni koji su u Agrofinu. Komisija za koncesije, odnosno nadležno ministarstvo nas uopšte nije konsultovalo. Oni su sve dogovorili bez saglasnosti Grada, a kada su vidjeli da bez nas ne može da prođe koncesija, poslali su nam ugovor da vidimo o čemu je riječ i da klimnemo glavom. Mi nećemo nikome klimati glavom. To je moja dužnost jer sam dobio mandat od građana Trebinja i ja treba da čuvam njihovu imovinu. Ovdje se radi o pokušaju da kompletno trebinjsko vinogorje dođe u posjed, putem koncesije, šest ili sedam ljudi, prije svega mislim na Eparhiju, podrume Anđelić, na izvijesnog Đordana, Jeremića, Dragićevića i tako dalje”, rekao je Vučurević.

On ističe da, prema Zakonu o koncesijama gradskog zemljišta, mora se imati saglasnost Gradske uprave da bi se procedura sprovela sa tačno naznačenim parcelama i namjenom površina.

“Sve ovo što su dogovorili je suprotno zakonskim propisima i Strategijom razvoja Grada Trebinja, posebno u onom dijelu koji se odnosi na poljoprivredu i razvoj poljoprivrede”, kaže Vučurević

On je zatražio od nadležnih organa da “istraže razmjere kriminala koji se desio u Agrokopu”.

“Zahtjevam od nadležnih organa da mi pokažu fakturu na osnovu koje su kupili to preduzeće. Vidite, po nalazima eksperata iz ministarstva i na Zubcima se može saditi vinova loza, i na Ljubomiru mogu uspjeti limun i banane, sve se po njima može saditi na visinskim zonama. Ovo je jedna nebuloza, jedan kriminal neviđenih razmjera”, poručio je Vučurević.

Podsjećamo, trebinjski poljoprivredni proizvođači negodovali su zbog rješenja resornog ministarstva, koje se odnosi na raspodjelu zemljišta nekadašnjeg “Agrokopa”, po kojem, kako tvrde, ministarstvo favorizuje interes preduzeća “Agrofin”, a na štetu ostalih proizvođača.

Nikolija Bjelica

1 Share
1 Share
Copy link