Početna  /  Grabar Kitarović i Vučić razgovarali o odnosima dvije zemlje
Hrvatska Srbija Vijesti

Grabar Kitarović i Vučić razgovarali o odnosima dvije zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su danas na radnom ručku u Dubrovniku o odnosima i ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

FOTO: N1

Kolinda Grabar Kitarović je organizovala radni ručak odmah po dolasku Vučića u Dubrovnik, gdje učestvuje na Samitu zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Prethodni susret Vučića i Grabar Kitarović održan je 23. juna u Beogradu, kada je hrvatska predsejdnica prisustvovala svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije. Tom prilikom Vučić i Kitarovićeva najavili su intenziviranje kontakata i razgovora s ciljem rješavanja preostalih otvorenih pitanja između dve zemlje.

Hrvatska, koja predsjedava Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi, domaćin je današnjeg samita u Dubrovniku, kojim završava predsjedavanje tom regionalnom inicijativom.

Plenarnu sednicu samita otvorila je hrvatska predsjednica koja je u uvodnom govoru rekla da inicijativa (SEECP) uspješno kombinuje zajedničke interese zemalja Jugoistočne Evrope.

,,Svaka od zemalja odabrala je vlastiti put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku evropsku perspektivu”, rekla je Grabar Kitarović i dodala da Evropska unija mora da bude usredsređena na evropsku perspektivu regiona i nastavi politiku proširenja.

O stanju u regionu, posle Grabar Kitarović, govorio je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Predviđeno je i obraćanje predsjednika Slovenije Boruta Pahora, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednika Kosova* Hašima Tačija, predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, bugarskog premijera Bojka Borisova i turskog vicepremijera Turgula Turkesa.

Vučić će u Dubrovniku razgovarati i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbejdnost, Federikom Mogerini.

U Dubrovniku se sastaju i ministri spoljnih poslova zemalja članica Procesa.

0 Shares
0 Shares
Copy link