Početna  /  Gordana Vidović za MH: Zakon o stranim agentima je lov na vještice
Izdvajamo Teme i komentari

Gordana Vidović za MH: Zakon o stranim agentima je lov na vještice

U posljednjih 25 godina neprofitne organizacije su odmijenile državu u izgradnji društva u skoro svim oblastima, osim u kažnjavanju i zatvaranju, te preuzele servise u kojima vlast nije bila sposobna da uspostavi usluge, zbog čega su mnogi među njima sada pod znakom pitanja.

Usvajanjem Zakona o posebnom registru neprofitnih organizacija koji je danas na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske nanosi se ozbiljna šteta civilnom sektoru koji obavlja brojne poslove umjesto države i prijeti da dovede do masovnog gašenja organizacija koje pružaju pomoć najugroženijm kategorijama društva, tvrdi direktorka Sigurne kuće u Modriči Gordana Vidović.

“Ovdje je na udaru kompletno civilno društvo, a koliko smo vidjeli u nacrtu zakona organi, republički i inspekcije, kao i pojedinci mogu da prijave organizacije zbog zagovaranja neke promjene ili bavljenja nečim što se njima ne dopada ili im smeta. Ovo znači da možete stati na žulj nekome i da vam taj napravi ozbiljne probleme ili da vas ukine a da niste uradili ništa nezakonito. Vidjeli smo šta se desilo sa zakonom o zaštiti od nasilja u porodici. Na isti način su djelovale antinarodne organizacije i na kraju je ispalo da se potpisalo nešto što nije, odnosno neko je vjerovatno falsifikovao neke potpise. Odjednom su se pojavile neke organizacije koje ne postoje u NVO sektoru”, kaže Vidovićeva za naš portal.

Govori da će ovaj zakon drastično smanjiti broj investicija ako se smanji broj NVO organizacija u ovom lovu na vještice, te da će ljudi koji se zapošljavaju kroz ovaj sektor ostati bez plata, a njihove porodice bez izdržavanja.

“Najgore od svega je što će korisnici biti bez pravne pomoći, ugroziće se rad sigurnih kuća, smanjiće se dostupnost psihološke i druge vrste pomoći koje su obezbjeđivale NVO. Ovaj zakon utiče na sve i na sportske organizacije i na sigurne kuće, na druge asocijacije građana koje su orijentisane prema unapređenju društvenih prilika. Svi strahujemo da će se nešto desiti”, kaže Vidović.

Objašnjava da u zakonu postoje odredbe koje zabranjuju zagovaračke aktivnosti, odnosno političko djelovanje.

“Kada su se tek osnivale nevladine organizacije govorilo se da su nestranačke i nepolitičke, što nije tačna formulacija. Da se Zakon o kulturi mijenja, to znači izmjenu politike koju ta vlada vodi u oblasti kulture. Sa druge strane, postoje NVO koje su samo na papiru i pale se samo po potrebi kada vlastima treba da postignu neki cilj. Vidjela sam kada smo bili na sastanku, kada smo pregovarali o femicidu kakve su se objave pojavile o tradicionalnoj porodici”, kaže Vidović.

Opisujući sa kakvim se problemima suočava Sigurna kuća, govori da njih finansiraju Vlada sa 70 odsto i lokalna zajednica 30 odsto, ali da imaju brojne štićenike koji ne ulaze u ovo finansiranje i kojima pomažu upravo iz donacija.

“Ako uz štićenika ne dolazi rješenje Centra za socijalni rad, ne može se ni naplatiti izdržavanje u Sigurnoj kući. Problem nastupa, na primjer, kada nam dođu djeca iz FBiH koja su žrtve trgovine ljudima. Svi peru ruke i nikome nije obaveza i izbjegavaju da pokriju troškove. Desilo se i to da se sarajevsko sklonište za žrtve ugasilo i da smo mi preuzeli dio štićenika koji su i dalje kod nas, ali niko ne pomaže da se njima obezbjedi boravak i potrebna njega. Od čega mislite da se to pokrije”, kaže Vidović.

Dodaje da se postavlja pitanje imovine NVO, odnosno šta se dešava ako se neka organizacija ugasi i kome pripada ono što ostane. Takođe, govori da dvostruka provjera NVO sektora već postoji i da se naše vlasti nisu posebno bavile shvatanjem kako on funkcioniše.

“Bojim se da vlasti ne shvataju da NVO imaju dvostruko provjeravanje već sada. Provjerava te onaj ko ti daje novac i izložen si međunarodnim revizijama, a moraš da radiš u skladu sa domaćim propisima. Dvostruka kontrola poslovanja već postoji. Jasno je nama da oni hoće da ućutkaju sve”, zaključila je Vidovićeva u razgovoru za MojuHercegovinu.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap