Početna  /  Godišnjica „studentske pobune“ SNSD-ove omladine: Zahtjevi zaboravljeni čim je smijenjen rektor Mataruga
Izdvajamo Teme i komentari

Godišnjica „studentske pobune“ SNSD-ove omladine: Zahtjevi zaboravljeni čim je smijenjen rektor Mataruga

Prošle su četiri godine nakon studentskog upada u rektorat Univerziteta u Banjaluci koji je za rezultat imao ostavku dotadašnjeg rektora Milana Mataruge. Interesantno, zahtjevi koji su formalno bili povod ovog „puča“ nakon pomenute ostavke više nisu spominjani.

Podsjećamo, na dan kada je Univerzitet u Banjaluci obilježavao 42. godine svoga postojanja, stotinjak studenata, predvođenih tadašnjim predsjednikom Unije studenata RS Ratkom Savićem, ušlo je u prostorije Rektorata te iznijelo 17 zahtjeva, među kojima i onaj da se hitno preduzmu odgovarajuće mjere zbog “sve manjeg broja studenata na Univerzitetu, loše upisne politike, te nepostajnja stručne prakse”.

Traženo je i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, naročito afera “Balaban” na Tehnološkom fakultetu, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se troškovnik Univerziteta uskladi sa zakonom i mnogi drugi. Između ostalog, zatražili su i Mataruginu smjenu. Taj zahtjev je, izgleda, pobunjenim studentima bio i najbitniji. Treba naglasiti i da se kasnije ispostavilo da većina studenata nije bila upoznata sa planovima svojih lidera, da o protestu i zahtjevima nisu bili ni obavješteni, te da ih je realizovala manja grupa na čelu sa studentima koji su u to vrijeme bili istaknuti omladinci najveće partije u Srpskoj, SNSD-u.

Milan Mataruga

„Ima li danas među studentskim predstavnicima, koji su prošle godine zauzeli rektorat, neko ko će analizirati šta je realizovano od njihovih brojnih zahtjeva? Ili priznati štetu nanesenu ugledu najvećeg Univerziteta u Republici Srpskoj?“, upitao je Mataruga na današnji dan 2018. godine, ali adekvatan odgovor nije dobio.

Nakon što je dao ostavku, bivši rektor ju je obrazložio time da ne želi da učestvuje “u studentskim malverzacijama”.

„Povlačim se i jer više ne mogu da se borim sa vjetrenjačama. Iza mog rušenja stoje lični, a ne studentski interesi. Dešavanja i ponašanje određene grupe studenata za mene je neprihvatljivo. Očigledno orkestrirani i smišljeni kako bi se srušio ugled Univerziteta i smijenio rektor istog. U trenutku kada smo u Banskom dvoru imali 16 rektora i prorektora iz regiona povodom 42. godine Univerziteta, kada smo dodijeljivali zlatne značke najboljim studentima, grupa studenata koja se ni po čemu ne može mjeriti sa ovima koju si bili sa nama u Banskom dvoru, okupirala je rektorat i tako narušila ugled Univerziteta. Ja to ne mogu da prihvatim“, rekao je tada, između ostalog, Mataruga.

On je istakao i da je na sastanku sa studentima istog tog dana prihvatio sve njihove zahtjeve, ali da za realizaciju istih mora dobiti i podršku državnih institucija. Na njegove izjave oni su, prema njegovim riječima, uzvraćali uvredema, urlajući i prekidajući ga.

Sa druge strane, kako su tada naglašavali, za predstavnike studenata dostojanstvo Unverziteta je narušio upravo rektor Mataruga.

Ratko Savić

„Najveće afere kao što su seksualna na Tehnološkom fakultetu, prijetnje smrću studentima, nezapošljavanje najboljih upravo su se desile u Mataruginom mandatu. Mi očekujemo od Senata da se odluči hoće li Univerzitet funkcionisati kao i do sad i hoće li sa njim upravljati mračne sile koje se nalaze u ovim zgradama ili će Univerzitet konačno da se osvijesti i da počne normalno da se živi i radi bez straha, prijetnji i ucjena. Ja se ne bojim i nemam šta da sakrijem“, kazao je tada predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić.

Mataruga je dao ostavku, Savić i njemu bliski studenti nisu odnijeli pobjedu na izborima za studentske lidere koji su ubrzo bili organizovani, a većina zahtjeva ostala je samo “mrtvo slovo na papiru”.

Da upad u rektorat ima političku pozadinu isticali su tada iz organizacije „ReStart Srpska“. Stefan Blagić, predsjednik „ReStarta“, ističe za Moju Hercegovinu da je tadašnji rektor, koji je popustio pod pritiskom, bio samo „žrtveno jagnje“.

„Upozoravali smo tada, govorili, obrazlagali, sprovodili akcije i predstavljali javnosti sve što smo znali. Žao nam je što tada nije bilo dovoljno sluha, a sa ove vremenske distance kristalno je jasno da je taj čitav proces itekako imao političku pozadinu. Onim studentima koji su bili na čelu obećavana su zaposlenja i razne sinekure, tako da ništa nije bilo slučajno. Ne mogu reći da studentski zahtjevi nisu bili bitni, ali koliko su bili iskreni možemo da zaključimo po tome što se više nikada nisu čuli niti ih je iko naknadno pominjao. Što se nas tiče, mi ćemo i dalje nastaviti da upozoravamo na neregularnosti, bilo da je riječ o kontroverznim studentskim predstavnicima, korupciji, nelegalnom izvlačenju novca iz sistema ili malverzacijama prilikom zapošljavanja“, kaže Blagić za naš portal.

Stefan Blagić

Dodaje da su vođe pobune bile SNSD-ovi članovi i simpatizeri zbog čega su iz njegove organizacije upozoravali na političku pozadinu.

„Znali smo da se radi o partijski instruisanom ljudima, a ne protestu koji za cilj ima poboljšanje položaja studenata i univerziteta. Tadašnji rektor je bio žrtveno jagnje“, zaključio je naš sagovornik.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap