Početna  /  Godinu dana na crnoj listi: Kako je Tramp “zaboravio” pomilovati Milorada Dodika
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Godinu dana na crnoj listi: Kako je Tramp “zaboravio” pomilovati Milorada Dodika

Ovih dana navršava se godina otkako su Sjedinjene američke države (SAD) uvele sanckije Miloradu Dodiku, stavljajući ga na crnu listu, što podarzumijeva zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Tješio se Dodik i njegova stranka (SNSD) da je to posljednji očajnički potez, kako je govorio, “odlazeće američke administracije” koja je naklonjena bošnjačkoj politici u BiH. Nadao se da će nova vlast u SAD-u predvođena predsejdnikom Donaldom Trampom po preuzimanju dužnosti ukinuti sankcije.

Godina prođe, sankcije ostadoše. Već u februaru 2017. godine Trampova administracija objavila je da su sankcije ažurirane, a u Dodikovom slučaju ništa se nije promijenilo, jer je i dalje ostao na crnoj listi.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je kazao da je važno što su sankcije uvedene lično Miloradu Dodiku, a ne institucijama RS-a, ali da je to svakako negativno uticalo na imidž RS-a.

Indikativno je da je Dodik u posljednjih godinu dana, kada je riječ o njegovim putovanjima, uglavnom posjećivao Srbiju i dva puta Rusiju te da nije posjetio gotovo nijednu zapadnoevropsku zemlju, iako druge zemlje pored SAD-a nisu potvrdile sankcije predsjedniku RS.

“Sankcije Dodiku su rezultat ličnog i veoma kompleksnog odnosa Milorada Dodika s administracijom u Vašingtonu. Iz tog odnosa Dodik je najčešće izvlačio političku korist i svojevremeno je nazivan daškom svježeg vjetra, kako ga je nazivala Medlin Olbrajt, da bi taj odnos završio sankcijama prema njemu. Najvažnija stvar je da se sankcije ne odnose na Republiku Srpsku, niti na bilo koju instituciju, već na Dodika lično. Moram priznati da to stvara neprijatnost i otežavajući je faktor te negativno utiče na imidž RS-a”, smatra Crnadak.

Crnadak ipak poručuje da će priča o tome da je predsjednik Srpske na crnoj listi SAD-a biti završena u oktobru, aludirajući na to da će Dodikov SNSD izgubiti izbore.

“Od oktobra ćemo imati novog predsjednika i funkcija predsjednika više neće biti opterećena time. Nažalost, Republika Srpska je zbog Dodika i sankcija poprilično izolovana kada je riječ o međunarodnom djelovanju i nema međunarodne aktivnosti kakve bi trebalo da ima”, poručuje Crnadak i dodaje da se promjene u tom smislu mogu očekivati tek nakon promjene vlasti.

Ministar spoljnih poslova poručuje da BiH ima šansu samo ovakva kakva jeste, s Dejtonom i zbog toga sankcije nisu imale negativan efekt na RS u smislu pozicije unutar BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link