Početna  /  Glavni sekretar NATO-a stiže u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Svijet Vijesti

Glavni sekretar NATO-a stiže u BiH

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg početkom idućeg mjeseca dolazi u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je za N1 ministarka obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

jens_stoltenberg_rojters
Jens Stoltenberg (FOTO: Rojters)

Ministarka kaže kako se radi o posjeti koja je ranije dogovarana, a s ciljem kako bi se prezentovali rezultati koje su bh. vlasti napravile u procesu pristupa naše zemlje NATO-u.

Podsjetimo, NATO bi ove godine trebao odlučivati o aktiviranju MAP-a, što je u novembru potvrdio i sam glavni sekretar Alijanse Stoltenberg tokom razgovora sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Briselu.

Tada je naglasio da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH završi sa procesom uknjižavanja perspektivnih vojnih lokacija na državu BiH.

Inače, Predsjedništvo BiH je usvojilo dokument pod nazivom “Pregled odbrane”, a koji tretira reformu u Oružanim snagama BiH.

Iako se pojavila informacija da Jens Stoltenberg u Sarajevo dolazi zbog posljednjih zbivanja oko angažmana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci, a povodom neustavnog Dana Republike Srpske, ministarka Pendeš za N1 to demantuje.

“Radi se o posjeti koja je planirana i dogovorana prije nekoliko mjeseci, a čemu su mnogo doprinijeli naši predstavnici u Briselu. Oni koji i ovu posjetu povezuju sa aktivnostima OS od 8. i 9. januara ponovo pokušavaju skrenuti pažnju, te onemogućiti nastavak puta naše zemlje ka NATO integracijama”, kazala je ministarka Pendeš.

0 Shares
0 Shares
Copy link