Početna  /  Gatački rudari obilježili svoj dan: Samo nam Sveta Varvara može pomoći
gacko Hercegovina

Gatački rudari obilježili svoj dan: Samo nam Sveta Varvara može pomoći

GACKO – “Plašimo se za budućnost firme. Imamo takvih anomalija da je čovjeku mučno da priča o tome. U neku tamo sobu, da nadgledaju video nadzor, primaju 16 ili 18 ljudi, dok vozača ili rukovalaca mašina fali. Da je ovo njihova privatna firma, siguran sam da ne bi ovako radili,“ jedno je od karakterističnih razmišljanja rudara na dan svoje zaštitnice Svete Varvare.

Detalj iz polja C rudnika u Gacku (Foto: Moja Hercegovina)
Detalj iz polja C rudnika u Gacku (Foto: Moja Hercegovina)

Velike proslave uz svečani ručak i muziku su pale u zaborav. Posljednjih godina, a tako će biti i ove, slavi se skromno i radno.

Delegacija je danas poloila cvijeće na spomen-oblježje palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, 20 najboljih rudara dobilo je zahvalnice i nagradu od 300 maraka, a ostali pojačan obrok na radnom mjestu.

“Ja o ovakvom rudniku, o ovakvom radu i vođenju rudnika nemam šta reći. Tu svaka riječ gubi smisao”, odgovor je jednog od dugogodišnjih radnika u rudniku na pitanje kako je danas biti rudar.

Većina sagovornika sa kojima smo stupili u kontakt je rekla da ne želi javno da istupa, neki su rekli da nemaju vremena, a neki da su na putu. No, zajednički imenitelj za sve je zabrinutost za budućnost, ali i bespomoćnost pred potezima onih koji odlučuju.

“Sa jedne strane kažu da neće biti smanjenja plate, a sa druge da se moramo uskladiti sa novim Zakonom koji polovi minuli rad. Ako je meni manje na listiću 100 ili više maraka, to je smanjenje, ne isnteresuje me po kom osnovu je ono došlo. Ja bih volio da mogu da hvalim upravu. I našu i Elektroprivrede. Ali, ako se plata smanji i za jedan fening trebali bi da podnesu ostavku, bar iz moralnih razloga, jer nisu u stanju da vode preduzeće.”

Prostora za optimizam nema ni kada su u pitanju poslovni rezultati u rudniku. Proizvodnja uglja je dobra, u protivnom, firma bi stala, ali je on lošeg kvaliteta. Sa druge strane, otkopavanje jalovine je potpuno podbacilo. Umjesto planiranih oko 8,8 miliona, do kraja godine će možda postići 5,4 miliona.

Činjenica da su u međuvremenu nabavljena 3 bagera i četiri dampera ovaj “podbačaj” čine alarmantnim.

“Dok naše mašine stoje, njihove (mehanizacija drugih firmi prim. aut. ) rade. Velika neispravnost, krađe goriva, pritisci na radnike koji neće u tome da učestvuju. Jedna velika nepravda, ja ću da ti kažem”, priča nam jedan od starih rudara.

Kaže da je najbolje da mu ne pominjemo ime jer “ima dijete koje treba da zaposli” i dodaje: “ovo je otišlo predaleko. Samo nam sveta Varvara može pomoći, a ko zna da li i ona.”

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link