Gačana sve manje

GACKO – Da su sve “mjere” koje država preduzima u borbi protiv bijele kuge deklarativne pokazuju i podaci sa terena. Početak godine je uvijek povod da se analizira demografska situacija, a ona je i dalje obeshrabrujuća.

Detalj sa proslave slave opštine Gacko (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Detalj sa proslave slave opštine Gacko (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

U tom smislu, ni Gacko nije izuzetak. I u 2016. godini prirodni priraštaj je u minusu, a mortalitet je zadržao značajno vođstvo nad natalitetom.

Prema evidenciji Doma zdravlja, u opštini Gacko je za proteklih dvanaest mjeseci rođeno 77 beba, dok je u knjigu umrlih upisano 94 lica. Ovaj odnos je manje-više konstanta posljednjih nekoliko godina.

U odnosu na prethodnu godinu nije se mijenjao ni broj vjenčanja, pa je, kao i 2015. godine, 36 parova stalo na “ludi kamen”. Taj broj, ipak, ne uliva nadu da će u skorije vrijeme doći do demografske regeneracije.

Iz svega navedenog, jasno je da i ova hercegovačka opština, bar kad je u pitanju populacija, iz godine u godinu postaje sve manja.

Izvještaji novinara i apeli demografa koji se bave ovom sumornom statistikom, kako stvari stoje, imaju efekat namigivanja u mraku.  Za nadležne, čini se, problem “bijele kuge” nije prioritet.

Milanka Kovačević

Autor