Početna  /  FotoBiH 2018: Prva nagrada u kategoriji kolor fotografije pripala Dušanu Vukoviću, članu Foto kino kluba Trebinje
Hercegovina Kultura

FotoBiH 2018: Prva nagrada u kategoriji kolor fotografije pripala Dušanu Vukoviću, članu Foto kino kluba Trebinje

Asocijacija za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini i Foto kino klub Trebinje organizovali su izložbu bosanskohercegovačke fotografije – FotoBiH 2018. Izložba je postavljena u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a značajan uspjeh postigli su članovi Foto kino kluba Trebinje, Dušan Vukovića, čija je fotografija ”Jedno predivno jutro 3” osvojila prvo mjesto u kategoriji kolor fotografije te Predrag Mucović čija je fotografija ”Tri plus tri” pohvaljena u kategoriji monohroma.

Na izložbi su učešće uzeli članovi 11 klubova iz Bosne i Hercegovine a ukupno je postavljeno 130 fotografija iz kategorija kolor i monohrom.

Učestvovali su fotografi iz Bijeljine (Asocijacija ARTFOTO), Prnjavora (Foto grupa SMENA 8 i Foto grupa DIVAS), Gračanice (Foto klub Gračanica), Travnika (Foto klub FOT), Tuzle (Foto kino klub Tuzla), Sarajeva (Klub fotografije FOTON i Foto video klub VALTER), Doboja (Foto kino klub Doboj), Banjaluke (UFKK Banjaluka) i domaćina Trebinja (Foto kino klub Trebinje).

Dodijeljene su nagrade u kategoriji kolor fotografije i monohroma.

U kategoriji kolor fotografije prvom nagradom nagrađena je fotografija ”Jedno predivno jutro 3”, autora  Dušana Vukovića, člana Foto kino kluba Trebinje, sa prebivalištem u Danskoj, dok je drugu nagradu osvojio Sead Šašivarević, član Foto video kluba VALTER iz Sarajeva, za fotografiju ”Crveni kuk”, dok je treću nagradu osvojio Dejan Selaković, član UFKK Banjaluka, za fotografiju ”Stražari”. U ovoj kategoriji pohvaljeni su Slobodan Ličanin, član Foto kluba FOT iz Travnika, za fotografiju ”Vlašićka geometrija”, zatim Emina Puškar, članica Foto kluba Gračanica, za fotografiju ”Resting in Automn Sunshine” i Mirsad Mujanović, član Foto kluba FOT iz Travnika, za fotografiju ”Na vjetru”.

U kategoriji monohroma, prvu nagradu osvojio je Senad Tahmaz, član Foto video kluba VALTER iz Sarajeva, za fotografiju ”Suprotni pravci”, druga nagrada pripala je Hasanu Puškaru, članu Foto kluba Gračanica, za fotografiju ”Čovjek i cipele”, dok je treće mjesto zauzela Milena Erceg, članica UFKK Banjaluka, za fotografiju ”Odmor”. I u ovoj kategoriji pohvaljena su tri autora, i to Milorad Kašćelan, član UFKK Banjaluka, za fotografiju ”Sepet 70”, Ahmed Rešidović, član Foto kluba FOT iz Travnika, za fotografiju ”Ivo” i Predrag Mucović, član Foto kino kluba Trebinje za fotografiju ”Tri plus jedan”.

Predrag Mucović je za čitaoce internet magazina ”Moja Hercegovina” u kratkoj izjavi govorio o tajni dobre fotografije.

”Sve je stvar trenutka. Za dobrom fotografijom treba ići, ne može se stajati na jednom mjestu, jer fotografija neće doći do tebe, ti moraš ići prema njoj. Što bi rekle naše starije kolege, treba dobro oko, dobra cipela i po mogućnosti aparat.” – rekao je Mucović za naš portal.

Foto kino klub Trebinje je još jednom dokazao kvalitet i kontinuitet, pokazavši, poput kolega iz ostalih klubova, ogromni entuzijazam ali i talenat, na radost mnogobrojnih ljubitelja fotografije koji su večeras posjetili Muzej Hercegovine.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap