Početna  /  Fond zdravstva RS planira uštede na lijekovima za dijabetes?
Hercegovina

Fond zdravstva RS planira uštede na lijekovima za dijabetes?

TREBINjE – Fond zdravstvenog osiguranja RS počeo je praviti uštede na lijekovima namjenjenim osobama s dijabetesom i određeni lijekovi već su prebačeni sa A na B listu lijekova, pa osobe s dijabetesom moraju da ih kupuju, saopšteno je iz Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje. 

FOTO: Ilustracija

Kako je pojašnjeno, riječ je o lijekovima koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS prebacio sa liste A na listu B, zbog čega će pacijenti morati da izdvoje 50 odsto od njihove cijene u apotekama. Ovi lijekovi, dok su se nalazili na listi A bili su besplatni ili su pacijenti za njih plaćali samo participaciju.

“Prema posljednjoj informaciji koju smo dobili, Fond zdravstva RS od 1. septembra planira staviti i lijek
Victozu na B listu, što bi bilo pogubno za širok broj korisnika lijeka. Osobe oboljele od dijabetesa su već značajno opterećene plaćanjem lijekova koji su im potrebni, kao i medicinskih usluga, pa bi klasifikovanje lijeka Victoza na B listu još više finansijski opteretilo osobe s dijabetesom jer bi morali plaćati i ovaj lijek”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja napominju da je Evropska medicinska agencija zvanično dala odobrenje za indikaciju Victoze za smanjenje kardiovaskularnog rizika i preporučila kao prvi lijek u regulaciji i liječenju dijabetesa.

“To znači da je neophodno i opravdano zadržati lijek na A listi i osloboditi osobe s dijabetesom od dodatnih troškova, jer Victoza ima niz povoljnih efekata u liječenju dijabetesa, a ono što je najvažnije smanjuje rizik od kardiovakularne smrti za 23%. Međutim, iako Evropska medicinska agencija proširuje indikaciju za Victozu i daje preporuku za njenu upotrebu zbog značajno povoljnih efekata, Fond zdravstva RS od 1. septembra lijek Victozu planira staviti na B listu. Ukoliko Fond povuče ovakav potez, osobe s dijabetesom suočiće se sa drastičnom situacijom, a mnogi će se, u nemogućnosti da plate ovaj lijek, suočiti sa novim problemima pri regulaciji glikemija”, stoji dalje u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju Fond zdravstva RS i nosioce odluka da će se ovakav potez negativno odraziti na ogroman broj oboljelih od dijabetesa u RS, koji su do sada uz pomoć Victoze i terapije uspjeli optimalno regulisati svoje zdravstveno stanje.

0 Shares
0 Shares
Copy link