Početna  /  Firme iz Srbije svoja predstavništva iz Republike Srpske sele u Federaciju BiH
Federacija BiH Republika Srpska

Firme iz Srbije svoja predstavništva iz Republike Srpske sele u Federaciju BiH

Republika Srpska je, što je vlast i priznala, uspjela da protjera sjedišta brojnih kompanija u Federaciju BiH, jer su zbog rupa koje su napravili u budžetu uveli brojne namete kojima su onemogućili normalno funkcionisanje preduzeća, saopšteno je iz Partije demokratskog progresa (PDP).

boska2_banjaluka_mojahercegovina
Banjaluka (FOTO: Moja Hercegovina)

Iz ove stranke navode kako očekuju od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje tu aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

“Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja”, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je Vlada RS još 2014. godine razmatrala problem masovnog odlaska firmi iz RS-a u Federaciju BiH, a taj trend pratile su i firme iz Srbije.

“Čelnici RS u nekoliko navrata otvarali su ovaj problem u razgovoru s čelnicima Srbije, no ništa se nije promijenilo osim što je u međuvremeno još nekoliko firmi svoje sjedište iz RS-a premjestilo u Federaciju BiH zbog povoljnijih tržišnih uvjeta i veličine tržišta”, ističu iz PDP-a.

Oni su objavili i spisak firmi iz Srbije koje su napustile Republiku Srpsku i ugovor o zastupništvu i distribuciji proizvoda potpisale sa kompanijama sa sjedištem u FBiH. Na tom spisku nalaze se:

– “Swisslion” Takovo
– “Vino župa” Aleksandrovac
– “Victoria group” Beograd
– “Sinalco” Šabac
– “Jumis” Niš
– “Bambi” Požarevac
– “Albus” Novi Sad
– “Centroproizvod” Beograd
– “Jaffa” Crvenka
– “Nectar” Bačka Palanka
– “Imlek”, Šabačka mlekara
– “Hello” sokovi, Smederevo
– “Taš” Vrbas
– “Rubin” Kruševac
– “Medela” Vrbas
– “Vital” Vrbas
– “Neli” Loznica
– “Vinarija Čoka”
– “Alfa” Vranje

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link