Početna  /  Firma Dodikovog sestrića zakinula državu 200.000 KM
Izdvajamo Republika Srpska

Firma Dodikovog sestrića zakinula državu 200.000 KM

– Povjerioci preduzeća “Global Star” iz Banjaluke, a čiji je suvlasnik i osnivač Vico Zeljković, predsjednik fudbalskog kluba Borac i sestrić Milorada Dodika, ostali su kratkih rukava u stečajnom postupku jer nisu imali iz čega da namire svoja potraživanja od 227.634 KM, saznaje portal CAPITAL.

Stečaj u ovom preduzeću registrovanom za preradu otpada otvoren je u novembru prošle godine, a okončan je prije nekoliko dana zbog nedostatka stečajne mase.

Povjerioci “Global Star-a” su bile uglavnom državne i republičke institucije poput Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Fonda PIO RS, Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Poslovanje je obavljano preko četiri banke, a računi su blokirani duži vremenski period, pa su bankama data upustva da ih zatvore.

“Kako stečajni dužnik nema imovine niti sredstava za dalje vođenje stečajnog postupka, a povjerioci nisu uplatili predujam troškova postupka, sud je donio odluku o zaključenju stečajnog postupka”, navodi se u rješenju suda koje je u posjedu CAPITAL-a.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je preduzeće nakon fenomenalne 2017. godine u kojoj je ostvaren profit od skoro dva miliona marka i dobit blizu 400.000 KM, samo godinu dana kasnije doživjelo veliki pad i konačnu propast.

Sa milionskih prihoda i dobiti, 2018. godina je završena u minusu od 269.223 KM uz prihode koji su bili tek nešto preko 200.000 KM. Tokom prošle godine preduzeće nije radilo.

Šta je rezultat strmoglavog pada i propasti, pokušali smo saznati od Zeljkovića, ali se nije javio na telefon.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, njemu je prošle godine propalo preduzeće “Sport Professional”, s tim da za razliku od “Global Star-a”, za sobom nije ostavilo dugove.

Na sreću po ljubitelje sporta i fudbalskog kluba Borac, to što Zeljkoviću ne cvjetaju ruže u privatnom biznisu, ne odražava se vođenje ovog sportskog kolektiva na čijem je čelu od sredine 2018. godine.

Naime, on se prije nekoliko dana javno pohvalio kako su sva dugovanja kluba prema državi, zaposlenima i igračima isplaćena zaključno sa krajem maja.

Zeljković je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske te jedan od kandidata za predsjednika Fudbalskog saveza BiH.

(Capital)

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap