Početna  /  Federacija počinje isplaćivanje 22 miliona KM duga RS
Bosna i Hercegovina

Federacija počinje isplaćivanje 22 miliona KM duga RS

Federacija BiH će do kraja godine isplatiti Srpskoj 22,6 miliona KM na osnovu poravnanja raspodjele prihoda od indirektnih poreza za period od 2012. do kraja 2019. godine, a prva rata trebalo bi da bude uplaćena već idućeg mjeseca.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je 18. marta pojedinačne odluke o privremenim poravnanjima među entitetima od raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa za period od 2012. do kraja prošle godine. U Ministarstvu finansija RS kazali su da su sa Ministarstvom finansija FBiH 18. juna usaglasili plan dinamike izvršenja privremenih poravnanja prihoda od indirektnih poreza između entiteta, koje iznosi oko 22,6 miliona KM u korist Srpske.

– Prama usaglašenom planu dinamike izvršenja poravnanje treba da bude izvršeno u šest mjesečnih rata po 3,76 miliona KM na teret tekućih prihoda od indirektnog oporezivanja koji pripadaju Federaciji BiH prenosom na račune Srpske. Prva rata trebalo bi da bude izmirena u julu – kazali su u “Glasu Srpske” Ministarstvu finansija RS.

Saglasnost na plan dinamike izvršenja privremenih poravnanja prihoda od indirektnih poreza između entiteta su potvrdila oba resorna ministarstva finansija i proslijedila ga na izvršenje Upravi za indirektno oporezivanje.

U Ministarstvu finansija FBiH rekli su da su nakon objavljenih odluka o poravnanju sa Ministarstvom finansija RS pokrenuli razgovore o pitanju dinamike isplate razlike po svim poravnanjima.

– Razlika poravnanja će biti isplaćena u šest jednakih anuiteta i taj proces biće završen 15. decembra ove godine – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija Federacije.

Srpska će dobiti novac jer je FBiH prethodnih godina naplatila više sredstava nego što joj je pripadalo.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ranije je izjavila da je Upravni odbor UIO već duže pokušavao da napravi poravnanje i ambijent da počne redovna primjena koeficijenta za raspodjelu indirektnih poreza.

– Razgovarali smo i o tome da u narednom periodu svaki put glasamo za koeficijent koji bude izračunat. U tom slučaju neće biti tih razlika ni potrebe za poravnanjem. Nakon svake četiri godine UO zatraži reviziju koja revidira prethodni period i u UIO i nađe eventualne razlike ako je Uprava negdje pogriješila u izračunatom koeficijentu. Onda se ide na konačno poravnanje – dodala je Vidovićeva.

Naglasila je i da nikada do sada ta revizija nije bila angažovana.

– To treba zasigurno uraditi. Mi ćemo zatražiti u narednom periodu da bude angažovana revizija i da ovaj protekli period revidira i onda napravimo konačno poravnanje – naglasila je Vidovićeva.

Koeficijenti jul – septembar

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje UIO usvojio je juče odluku o privremenim koeficijentima raspodjele novca sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko distrikt za period jul – septembar. Prema toj odluci FBiH pripada 61,90 odsto, Srpskoj 34,55 odsto, a Brčko distriktu BiH 3,55 odsto novca.

Upravni odbor razmatrao je i prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o UIO i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Upravni odbor UIO dostavio je i odgovor Parlamentu BiH koja se, takođe, treba izjasniti o izmjenama Zakona o akcizama s kraja 2018. godine, čime se uvodi trogodišnji moratorijum na akcize za duvan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu akcizu.

(Glas Srpske)

1 Share
Copy link
Powered by Social Snap