Početna  /  Fantastična interaktivna mapa planinskih vrhova BiH
Bosna i Hercegovina Vijesti

Fantastična interaktivna mapa planinskih vrhova BiH

Sigurno najpoznatija mapa ovog tipa jeste Google Street View, koja vam omogućava pregled panoramskih fotografija lokacija u svim večim gradovima svijeta. Na taj način se možete kretati ulicama, okretati u svim smjerovima, “posjetiti” i doživjeti neke nove lokacije preko svog računara.

zelengora_360

Od nedavno, na internetu je dostupna interaktivna mapa planinskih vrhova u BiH Planinarenje360°. Dio je web stranice Planinarenje.ba, na kojoj se osim toga, može naći i veliki broj tekstova o kretanju, organizaciji i sigurnosti u planini, navodi se u saopštenju

“Dosta je razloga zašto smo pokrenuli ovaj projekat”, kažu u udruženju e-Mreža.

“Na prvom mjestu, želimo podjeliti predivne vidike, koji su do sada bili rezervisani samo za oči planinara. Sada, čak i oni koji ne vole napuštati udobnost svoga doma mogu vidjeti kako izgleda horizont sa vrha Prenja, Maglića ili neke druge Bosanskohercegovačke planine…”

“Osim toga, olakšaćemo snalaženje i planinarima početnicima kojima orjentacija ne ide baš najbolje i teško prepoznaju planine na horizontu”, navodi se u saopštenju.

Interaktivna mapa nudi dosta alata koje će vam olakšati kretanje po ovoj virtuelnoj planinarskoj turi.

Bijele strelice na horizontu koje označavaju planinske masive, crvene strelice označavaju vrhove, mapa sa ucrtanim lokacijama svih panorama, kompas koji olakšava orijentaciju.

Pored svega, ovaj projekat nudi i savremeni način predstavljanja Bosne i Hercegovine kao destinacije za planinski turizam u kojem se danas krije veliki potencijal.

Svaka od ovih panorama je na web stranici propraćena sa reportažama sa planinarskih tura koje smo imali na ovim lokacijama. Za sada je dostupno oko 60 panorama sa 13 planina i njihov broj stalno raste. Ovim putem pozivamo sve one koji se žele uključiti i pomoći razvoj ovog projekta da nam se jave putem kontakta na web stranici ili na Facebook stranici.

Doživite Bosanskohercegovačke planine na jedan sasvim novi način: Planinarenje360°

85 Shares
85 Shares
Copy link