Početna  /  Fajzer: Pilula protiv kovida smanjuje rizik od teškog zaražavanja za 89%
Izdvajamo Svijet

Fajzer: Pilula protiv kovida smanjuje rizik od teškog zaražavanja za 89%

Američki farmaceutski gigant objavio je da njegov eksperimentalni lek bio veoma efikasan u smanjenju stope hospitalizacije i smrti.

Fajzer je danas saopštio da je njegova antivirusna pilula protiv korona virusa smanjila stopu hospitalizacije i smrti za 89 odsto.

Kompanija sada traži brzo odobrenje, piše DW.

Saopštenje kompanije dolazi dan nakon što je Velika Britanija objavila da je dala zeleno svjetlo za kovid pilule kompanije „Merk“, čime je postala prva zemlja na svijetu koja je to uradila.

Šta kažu prvi rezultati?

Fajzer je u petak objavio preliminarne rezultate svoje studije koja je izvedena na 775 odraslih lica. Pacijenti koji su uzimali lijek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali su 89 odsto smanjenje kombinovane stope hospitalizacije ili smrtnog ishoda nakon mjesec dana.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lek su hospitalizovani, a od učesnika studije niko nije umro.

„Rijetko se viđa lijek čija je efikasnost 90 odsto i koja sto odsto štiti od smrti“, rekao je Majkl Dolsten, glavni naučni kompanije Fajzer.

Učesnici studije su bili nevakcinisani, sa blagom do umjerenom kovid-infekcijom, i smatrani su visokim rizikom za hospitalizaciju zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Liječenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

Izvor: Nova S

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap