Početna  /  Evropske integracije: BiH mora usvojiti Zakon o istopolnim zajednicama
Bosna i Hercegovina

Evropske integracije: BiH mora usvojiti Zakon o istopolnim zajednicama

Država Bosna i Hercegovina podjednako oporezuje i heteroseksualne i LGBT osobe. Uprkos ovoj činjenici LGBT osobe u BiH nemaju ista prava kao i osobe heteroseksualne orijentacije. BiH koja je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma morat će osigurati prava homoseksualnim parovima usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama što je između ostalog i dio preporuka Vijeća Evrope.

Ilustracija
Ilustracija

Susjedna Hrvatska je još 2003. godine Zakonom o istopolnim zajednicama priznala i dozvolila istopolne zajednice kao oblik neregistrovane kohabitacije, da bi 2014. godina dozvolila i životna partnerstva preko Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U ovom kontekstu Hrvatska je istopolnim parovima ograničila pristup usvajanju djece, ali im je generalno omogućila jednaka prava u bračnoj zajednici, piše Klix.

Na osnovu posljednjih preporuka Vijeća Evrope, obaveze Bosne i Hercegovine, odnose se na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama kao dijela obaveza zemalja članica Evropske unije.

Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina ni u ovoj godini nema namjeru uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog Zakona o istopolnim brakovima. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdili su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“U planu rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2016. godinu nije predviđena izrada prijedloga Zakona o istospolnim zajednicama u BiH. Također, do sada nije bilo inicijativa upućenih ovom Ministarstvu za donošenje Zakona o istopolnim zajednicama”, stoji u odgovoru ministarstva na čijem čelu se nalazi Semiha Borovac.

U međuvremenu ova grupa ljudi nema pravo na zdravstveno osiguranje na osnovu osiguranja partnera ili partnerice, nasljeđivanje penzije, podjela zajedničke imovine, bolničke posjete kada su dozvoljene samo najbližim srodnicima, te pravo na sticanje državljanstva na osnovu državljanstva partnera i slično.

Neophodan zakon za zemlju koja je predala aplikaciju za članstvo u EU

Tim povodom redakcija portala Klix.ba razgovarala je sa Predragom Kojovićem predsjednikom Naše stranke, delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo.

On je kazao da je svaki zakon koji je implementacija evropske konvencije o ljudskim pravima posebno važan.

“Za zemlju koja je predala kakvu takvu aplikaciju i teži evropskoj zajednici civliziranih država je i neophodan jer je eliminatoran”, rekao je Kojović.

Na pitanje zbog čega se odugovlači sa stavljam Zakona o istopolnim zajednicama u BiH u parlamentarnu proceduru, Kojović odgovara da je to zbog ideološke orijentacije političkih stranaka na vlasti.

“Zbog toga što su nacionalne partije koje su na vlasti ideološki ultrakonzervativne, arhaične, jer počivaju na idejama koje su bile aktuelne prije dva stoljeća i žive samo u diktaturama i demokratskim žabokrečinama i zato što im je važniji uspjeh njihove partije na izborima nego integracija BiH u EU i NATO zajedno”, kazao je Kojović.

Islamska zajednica BiH: Vjernici ne smiju biti nasilni prema LGBT osobama

S obzirom na to da ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH dolazi iz reda desno orijentisane Stranke demokratske akcije (SDA), Kojović je upitan da li se postoji mogućnost da se donošenje zakona odgađa zbog ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

“SDA, HDZ ili SNSD, sve je to u ovom slučaju potpuno svejedno jer im je ideološki temelj isti. To su partije koje odlučujuće bitke svojih kampanja vode u crkvama i džamijama i zato se plaše svakog poteza koji bi im mogao uskratiti blagoslov vjerskih zajednica. Kada bi se ideologija i program Naše stranke morao kondenzovati u jednu riječ to bi bila riječ ‘jednakost’ i iz toga je sasvim jednostavno izvući zaključak šta mi mislimo o ovom zakonu i kako ćemo se postaviti ukoliko se on nađe na dnevnom redu parlamenata u kojima imamo svoje predstavnike. Nikad nismo, niti ćemo, u zaštiti individualnih ljudskih i građanskih prava u jednačinu ukalkulisati stranačke ili kratkoročne interese”, rekao je Kojović.

Na kraju razgovora za Klix.ba je istakao da među nebrojenim građankama i građanima BiH čija su osnovna ljudska i politička prava u ovoj i ovakvoj zemlji “ustavno i funkcionalno ugrožena oni sasvim sigurno konkurišu za najugroženiju skupinu”.

O LGBT osobama krajem 2015. godine raspravljala je i Islamska zajednica BiH koja je konstatovala kako homoseksualizam u islam jeste veliki grijeh, ali da uprkos tome “nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.

Poslanica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica rekla je u razgovoru za Klix.ba da će podržati Zakon o istopolnim zajednicama u Bosni i Hercegovini kada se nađe pred državnim parlamentarcima.

Ona ističe da je činjenica kako u BiH žive pripadnici LGBT populacije koji su obrazovani, uspješni i vrijedni građani BiH koji nažalost nemaju pravo na izbor.

“U BiH je već odavno pravilo da o svim pravima odlučuje većina i da se njih treba pitati kojeg pola treba biti nečiji partner. Ta većina rijetko kad je upoznata sa obavezama koje je BiH preuzela na sebe kao potpisnica EU Konvencije o ljudskim pravima i slobodama”, rekla je Gasal-Vražalica.

Dodaje da ne vidi niti jedan razlog zašto bi nekome bila uskraćena prava od strane države u kojoj živi ako već živi s osobom istog pola pri tome poštujući ustavno-pravni sistem BiH i promovišući ljubav, pažnju, solidarnost i suživot.

Gasal-Vražalica na kraju razgovora ističe da je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicima bitno s obzirom na to da se tim zakonskim okvirom regulišu osnovna prava LGBT osoba.

“Mislim da je problem što građani nemaju mogućnost da se na adekvatan način informišu i upoznaju o svemu što je za njih nepoznato ili drugačije. Neki koji i imaju tu mogućnost jednostavno ne žele jer je puno lakše prikloniti se većini nego imati osjećaj za manjinu”, zaključila je Gasal-Vražalica.

Izvor: Klix.ba

0 Shares
0 Shares
Copy link