Početna  /  Evropska unija se neće priključiti američkim sankcijama Miloradu Dodiku?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Evropska unija se neće priključiti američkim sankcijama Miloradu Dodiku?

U Evropskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše “Dojče vele”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Stiče se utisak da u Briselu čekaju sledeće poteze Milorada Dodika, ali i stav nove američke administracije, navodi Dojče vele.

Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne – tako za sada o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku razmišljaju u Briselu, piše portal.

“Skoro sve članice EU pokazuju zabrinutost zbog aktuelnog razvoja u Republici Srpskoj”, stoji u povjerljivom izvještaju sa sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan u koji je Dojče vele imao uvid.

Prema procjeni u Briselu, radi se o “veštački indukovanoj krizi”, koju je proizveo Dodik. Dodaje se, međutim, da se u BiH ukupno registruje “uznemirujući nacionalistički trend” te da je koalicija na nivou Federacije veoma labilna.

Prošle sedmice je tom radnom tijelu EU, u kojem predstavnike imaju sve članice i Evropska komisija, izveštaj podnio Metju Fild, šef Političkog odeljenja u kabinetu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dodik želi da provocira i proizvede krizu, rekao je Fild iza zatvorenih vrata.

“Upravo zbog toga su primjerene jače nejavne reakcije jer bi odgovarajuće javne reakcije mogle da vode eskalaciji”, prenosi se u izvještaju Fildovo viđenje.

Dodaje se da je prva Dodikova reakcija na američke sankcije bila “baš kao što se očekivalo: predstavio se kao žrtva”.

On očigledno polaže nade u novu američku vladu, ali čini se da sankcije ne mogu tek tako biti poništene, navodi se u izveštaju.

“No za sada očito nema raspoloženja da se Evropska unija tim sankcijama pridruži”, piše dalje Dojče vele i dodaje da, prema povjerljivom papiru do kojeg je redakcija došla, oštrije reakcije prema Dodiku zahtjevaju Hrvatska, Češka i Velika Britanija, ali o sankcijama nije bilo riječi.

0 Shares
0 Shares
Copy link