Početna  /  Evropska federacija novinara osudila Dodikov potez
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Evropska federacija novinara osudila Dodikov potez

Evropska federacija novinara podržala je stav Udruženja BH novinari u osudi diskriminatorske politike Milorada Dodika u Republici Srpskoj nakon selektovanja medija koji mogu, odnosno ne mogu prisustvovati događajima.
palata_predsjednika_rs_mojahercegovina

Podsjećamo, 18. januara ove godine ekipi N1 televizije zabranjen je pristup konferenciji za novinare u Banjaluci zbog, kako su kazali, neposjedovanja akreditacija za ulazak.

“N1 televizija je uklonjena i sa mejlin liste Kabineta predsjednika Republika Srpska, što znači onemogućen pristup službenim informacijama, biltenima i akreditacijama koje su neophodne za rad. Udruženje BH novinari je osudilo ovaj nerazuman potez protiv medija koji je poznat po kritici”, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Dalje u tekstu stoji da ovo nije prvi diskriminatorski postupak aktuelnog predsjednika RS-a protiv novinara. Prethodno je novinarski Liljani Kovačević i uposlenicima BN televizije onemogućeno praćenje Dodikovih službenih aktivnosti.

Evropska federacija novinara (EFJ) je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu, ima 73 članice (udruženja novinara i novinarske sindikate) iz 43 države.

15 Shares
15 Shares
Copy link