Početna  /  Evidentira se i provjerava svaki putnik iz Kine
Bosna i Hercegovina

Evidentira se i provjerava svaki putnik iz Kine

Ministrica civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je danas u Sarajevu da se u BiH, s obzirom da nije isključena mogućnost pojave korona virusa, provode aktivnosti pojačanog epidemiološkog nadzora.

“Na svim graničnim prelazima u BiH Granična policija u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, svakog putnika koji dolazi iz Kine evidentira i provjerava na način da popune odgovarajući upitnik”, izjavila je Gudeljevićeva novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Prema njenim riječima, na osnovu dobijenih podataka odlučuje se o daljem postupanja tokom njihovog boravka u BiH, odnosno eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor.

“Evidencija se dostavlja nadležnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja epidemiološke situacije u BiH”, dodala je Gudeljevićeva.

Ističući da je Ministarstvo civilnih poslova u stalnom kontaktu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije i relevantnih institucija u BiH, ona je navela da na osnovu raspoloživih informacija za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini ili putovanjima.

“BiH će kao i do sada pratiti smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, te preduzimati potrebne aktivnosti na osnovu donijetih preporuka, važećih zakona u području zdravstvene zaštite i procjene ugroženosti stanovništva u BiH”, rekla je Gudeljevićeva, koja je izrazila uvjerenje da epidemiolozi u BiH imaju spreman plan za postupanje u slučaju pojave zaraženih korona virsuom.

Ona je podsjetila i na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kada je riječ o sprečavanje prenošenja respiratornih infekcija, kao i korona virusa, a koje obuhvataju pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kihanja te izbjegavanje nezaštićenog kontakta sa licima koja razvijaju simptome prehlade ili gripa.

Izvor: N1

0 Shares
0 Shares
Copy link