Ponedjeljak, 27.01.2020
More

  EU UPOZORAVA MILANA TEGELTIJU: Delalić nije usamljen slučaj, provjerite i ostale sudije i tužioce

  Podijeli:

  Piše: A.Gutić – A.Avdić

  Nema predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija mnogo prilike za ljetnu dokolicu. Prvog dana avgusta iz Delegacije Eu u BiH od njega je zatraženo da provede istragu o tome kako je Husein Delalić imenovan za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu iako je osuđivan zbog pokušaja silovanja. Upravo je Žurnal objavio kako je Disciplinski tužilac u aprilu ove godine tražio Delalićevo razrješenje, da bi mu unatoč svemu, VSTV u julu produžio mandat.

  Šef  Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigermark je konstatovao da ovo dodatno narušava sliku VSTV-a.
  Stoga smo stava da biste trebali preduzeti temeljitu istragu po ovom pitanju kako bi se utvrdilo kako je bilo moguće da Vijeće donese ovakvu odluku. Bilo bi nam zadovoljstvo da nas obavijestite o svojim nalazima“, naveo je Wigemark.

  Sudija Delalić je suspendovan, da bi potom Tegeltija u odgovoru Delegaciji EU pokušao ne samo opravdati VSTV nego i sve obmanuti tvrdnjom kako je takve stvari pokušao spriječiti prije dvije godine.

  “Još krajem 2017. godine ukazivao sam javno na problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti (background check) prilikom donošenja odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini te, sjetit ćete se, predvidio mogućnost ovakvih situacija”, navodi u odgovoru Tegeltija.

  Jedan detalj je Tegeltija “zaboravio”. VSTV je tada namjerio provjeravati sudije i tužioce samo u dijelu postojanja istrage odnosno krivičnog postupka u vezi s ratnom prošlošću. Istovremeno je VSTV želio uvesti mogućnost njihovog razrješenja bez provedenog disciplinskog postupka!?

  Naravno da u Delegaciji EU nisu baš povjerovali Tegeltiji i da dobro znaju kako ima još slučajeva sličnih Delalićevom. Zato Tegeltija ovih dana dobija novo pismo.

  “Kako navodite u svom dopisu od 8. 8. 2019. postoji ozbiljan i suštinski problem u sistemu imenovanja, ako se ovakve situacije mogu dogoditi. Izgleda da je ovaj konkretan predmet samo jedan od više sličnih predmeta, te apelujem na Vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima… Pred zakonom su svi jednaki i ne bi trebala postojati niti trunka sumnje u vezi bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije,” upozorava Wigemark Tegeltiju.

  A o jednom takvom ilustrativnom primjeru Žurnal je pisao prije dva mjeseca. Saša Labotić imenovan je tužiocem Okružnog tužilaštva Banjaluka iako ga je Sud BiH prethodno pravosnažno osudio zbog krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Presudu je Labotić sakrio u prijavi. Početkom ove godine. Ured disciplinskog tužioca je tražio Labotićevo razrješenje, Disciplinska komisija VSTV-a mu izriče samo novčanu sankciju

  “Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za Žurnal Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a!?

  Tužilac Saša Labotić je upravo onaj koji je optužio ubijenog mladića Davida Dragičevića i to šest dana nakon što je pronađeno njegovo tijelo. Iako je znao za njegovu smrt, insistirao je na procesuiranju. U  međuvremenu, umjesto suspenzije, unaprijeđen je u šefa Odjela u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

  O ovome i sličnim slučajevima Milan Tegeltija i ostali čanovi VSTV-a šute.

  (zurnal.info)

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI