„Svako ko želi da potre različitost, da pokrije sve svojom ličnošću, on pravi podjele. Nemojte da unosimo podjele“, poručio je Grigorije u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S.

On se osvrnuo i na Vučićevu konstatciju nakon Sabora Srpske pravoslavne crkve koji je održan u maju, a kojem je predsjednik Srbije prisustvovao, da su se tamo našla petorica protiv njega i da on zna koja su to petorica.

„Jaka stvar, ko si ti da se ja štrecam i plašim zato što ti znaš ko sam ja. Svaki dan, svako jutro ću ustati i reći ne slažem se“, rekao je Grigorije i dodao da svaki čovjek treba sebi da kaže – ja nisam slaba ovca na koju vuk ima pravo.

„Ja hoću da budem ličnost, kao takav da izgrađujem ovo društvo, a na kao podanik, kao nebiće“, istakao je Grigorije i dodao da on nije ni na čijoj strani – „ja sam ja“.

Osvrnuvši se na Orden Svetog Save koji je Srpska pravoslavna crkva dodijelila predsjedniku Srbije, on je ocijenio da je „ordenovanje“ postalo važnije od osam vijekova postojanja Crkve.

„Ovo što živimo je posljedica i vrhunac neodgovornog zatvaranja očiju“, smatra Grigorije.

Prema njegovom mišljenju, problem je počeo onog trenutka, u samom začetku, kada smo onima za koje vidimo da lažu ili čine nasilje prestali da skrećemo pažnju na to i govorimo o tome.

Kada je prestalo da se govori nemoj da lažeš, onda smo došli do nasilja, a nasilje je ono protiv čega se treba boriti na najmudruiji mogući način. Ne nasiljem, ali protestujući protiv nasilja“, rekao je Grigorije.

Vladika je ispričao i da mu je prošlog Uskrsa stigao poziv u vezi sa protestima za koje je rekao da ih podržava, a koji su, kako je podsjetio, počeli zbog toga što je neko udario čoveka štanglom u potiljak.

„Za mene, kao nekoga ko se sjeća jama u Hercegovini, taj uradac u potiljak, to je nešto najstrašnije bilo, ma ko da je taj čovjek bio, morali su biti protesti“, smatra Grigorije i dodaje da se ne stavlja ni ničiju stranu.

Docent bogoslovskog fakulteta Vukašin Milićević istakao je da je najopsnija stvar energija koja se troši na samoobmanjivanje i laganje u oči, a koja bi mogla mnogo korisnije da bude utrošena.

On se osvrnuo i na pitanje korupcije, koje je ocijenio kao sistemnski problem i dodao da se to rješava promjenom sistema. Urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić je stanje u Srbiji opisao sintagmom „pa šta“.

„Pa šta, on ne mora da ima diplomu, kakav doktorat?“, navodi Lalić kao primjer. On je, naveo i da je riječ o autoritarnom režimu u kojem vlada kult ličnosti i populizam.