Početna  /  “Elektroprivreda opljačkala korisnike. Za ovo se ide u zatvor!” Opozicija ukazuje na prevaru sa cijenom struje
Izdvajamo Republika Srpska

“Elektroprivreda opljačkala korisnike. Za ovo se ide u zatvor!” Opozicija ukazuje na prevaru sa cijenom struje

Ovo tvrde iz SDS-a, navodeći da je na taj način načinjena milionska šteta za privredu zbog čega neko mora odgovarati.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da su privrednici prevareni od strane Elektroprivrede.

On je na današnjoj sjednici iznio podatke koji pokazuju da je bez ugovora Elektroprivreda naplatila električnu energiju određenim privrednicima po većim cijenama. A da zlo bude veće, iz ovog javnog preuzeća su se pokušali opravdati pozvajući se na medije.

“Zašto je elektroprivreda retroaktivno i bez osnova fakturisala cijenu u decembru po novoutvrđenim cijenama ako se to nije moglo raditi”, upitao je Stanić i onda prezentovao jedno obavještenje iz Elektroprivrede, a koje se odnosi na upit o retroaktivnoj naplati električn energije po većim cijenama.
“Pogledajte šta su odgovorili: ‘Snabdijevač je bio onemogućen da vam prije isteka ugovora (misli se na 30.11.) pošalje ponudu za zaključivanje ugovora jer su se o cijeni električne energije mjesecima vodili pregovori sa predstavnicima privredne komore RS, Unije udruženja poslodavaca i Vlade RS, te je cijena konačno usaglašena tek u decembru.’ Dakle, oni su za cijenu koja je usaglašena u decembru podigli i fakturisali cijene za raniji period. I onda nastavljaju, ‘o svemu ovome ste bili upoznati putem medija kako i ostalih relevantnih institucija.’ Zamislite vi da se u poslovno-pravnom odnosu poziva na medije. Kakva lakrdija. Ako nije zaključen ugovor, po kom osnovu su oni isporučivali električnu energiju u vrijeme kad nije bio zaključen ugovor. Nije li poslovni odnos važeći prema ugovoru koji je prethodno sklopljen, a ne prema ugovoru koji će se naknadno sklopiti”, rekao ej Stanić.

On navodi da je na taj način za više miliona maraka opljačkana privreda RS.

“To su uradili tako da su retroaktvno primijenili cijene koje nisu bile donesene u decembru, a fakture su uvećane za taj mjesec prema novom ugovoru koji je sklopljen tek u januaru mjesecu. Kakva je to neodgovornost i čime se rukovode ljudi koji upravljaju Elektroprivredom RS. Ovdje je poruka da mogu da rade kako i šta hoće. Zamsilite kad ovo vidi neki investitor. On će se zapitati kakave su ovo budale. I nikom ništa, za ovakve stvari se ide u zatvor”, rekao je Stanić.

O ovakvim slučajevima nisu upoznati u Uniji udruženaj poslodavaca RS. Saša Aćić iz ove organizacije za BUKU kaže da je moguće da je došlo do propusta koji se odnose na dio privrednika.

“Postoje oni privredinici koji su potpisali ugovore sa Elektroprivredom na dvije i oni koji su potpisali ugovore o isporuci električne energije na jednu godinu. Ovi koji su potpisali na dvije imaju još uvijek aktivne ugovore, dok je ovim drugim ugovor istekao krajem novembra. I moguće je da nisu bili obavješteni, odnosno da im nisu poslali nove ugovore na potpis koje šalje Elektroprivreda”, rekao je Aćić za BUKU.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap