Početna  /  Eksproprijacija za autoputeve koštaće 116 miliona KM
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Eksproprijacija za autoputeve koštaće 116 miliona KM

Eksproprijacija zemljišta za autoputeve Gradiška – Banjaluka i Banjaluka – Doboj koštaće Republiku Srpsku 116 miliona maraka, odnosno milion konvertibilnih maraka po kilometru, objavljuje capital.ba.

Foto: Autoput Banja Luka – Doboj (ilustracija)

U „Autoputevima RS“ su za CAPITAL rekli da je do sada po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoputeva Gradiška – Banjaluka i „9. januar“ isplaćeno oko 96 miliona KM.

Međutim, s obzirom na to da svi imovinski odnosi nisu riješeni na autoputu Banjaluka – Doboj, ta cifra će se povećati za dodatnih 20 miliona KM.

Naveli su da prosječna cijena eskproprijacije po kilometru iznosi milion konvertibilnih maraka te da su time potvrđene prvobitne procjene o tome koliko će eksproprijacija koštati.

„Rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na trasi autoputa Gradiška – Banjaluka koštalo je 46 miliona KM, dok je za autoput „9. januar“ do sada isplaćeno 49,9 miliona KM. Za potrebe izgradnje prilaznih saobraćajnica na autoputu „9. januar“ pripremljena je dodatna eksproprijacija, čije je sprovođenje u toku, tako da bi do njenog okončanja, po ovom osnovu, trebalo da bude izdvojeno dodatnih 20 miliona KM“, kazali su u „Autoputevima“.

Za izgradnju autoputa „9. januar“ do sada je ekproprisano nešto više od pet miliona kvadratnih metara.

„S obzirom na to da je na ovom autoputu u toku dodatna eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje pristupnih puteva, po okončanju tog postupka, ukupna cijena eksproprijacije biće nešto veća od sadašnje“, naglasili su u ovom javnom preduzeću.

Kažu i da je izgradnja autoputa u samom finišu, te tvrde da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na bilo koji način ne može usporiti radove.

Izgradnja autoputeva u RS godinama je predmet oštre polemike u javnosti. Opozicija je konstantno tvrdila da je izgradnja autoputa Banjaluka – Gradiška bila najskuplja u regionu, a velike zamjerke imali su i na nedavna zaduženja za autoput „9. januar“.

Nakon što je Narodna skupština RS u februaru, po hitnom postupku, usvojila odluku o zaduženju RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra, na istoj sjednici je usvojen i zaključak prema kojem je zadužena Vlada RS da u roku od 30 dana obavijesti NS RS o iznosu vlastitih sredstava koje su “Autoputevi RS” uložili u projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova.

Direktor „Autoputeva“ Dušan Topić rekao je ranije da su uputili Vladi RS traženu informaciju  te da su u njoj naveli da je ovo preduzeće u izgradnju autoputa „9. januar“ uložilo oko 60 miliona evra i da je u taj iznos uračunata kompletna izgradnja Mahovljanske petlje i eksproprijacija zemljišta na autoputu.

CAPITAL/Marina Čigoja

5 Shares
Copy link
Powered by Social Snap