Početna  /  Ekspanzija davalaštva krvi u Hercegovini
gacko Hercegovina Vijesti

Ekspanzija davalaštva krvi u Hercegovini

Predsjednik DDDK “Sveti Simeon Mirotočivi” iz Gacka, Boško Bjelogrlić, kaže da je zastupljenost davalaca u ukupnoj populaciji u Hercegovini tolika da se naša regija svrstava čak i u vrh Evrope.

U prvoj ovogodišnjoj akciji je prikupljena 91 doza krvi (FOTO: Mja Hercegovina)
U prvoj ovogodišnjoj akciji je prikupljena 91 doza krvi (FOTO: Mja Hercegovina)

Dan Svetog Simeona Mirotočivog, koji je zaštitnik gatačkog društva dobrovoljnih davalaca krvi, svake godine je termin u kojem se održava prva akcija prikupljanja kapi koje znače život.

Veliki broj prekaljenih davalaca, ali i onih koji su se nedavno pridružili, čekao je juče u hodniku ambulante RiTE Gacko na svoj red da daruje krv. Rezultat je prikupljenih 91 doza krvi, što ovu akciju svrstava među najuspješnije do sada.

Za Tomislava Prstojevića je bilo logično da krene putem humanosti, budući da je njegov otac dugogodišnji davalac. On je do sada četiri puta dao krv i planira da nastavi. Kaže da ljudi shvataju da je to dobar način da oplemene sebe i pomognu drugima.

Oleg Šuković je do sada osam puta dao krv, a motivisala ga je činjenica da tih pet minuta što odvoji nekome može da spasi život. Prvi put je došao da da krv prije dvije godine zajedno sa kolegama. Sa zadovoljstvom ističe da je dosta prijatelja krenulo njegovim putem i da je broj davalaca u RiTE zavidan.

To potvrđuje i dr Dargan Šarenac, transfuziolog u trebinskoj bolnici, koji je redovan pratilac ovih akcija. Po njemu davalaštvo u Hercegovini ide uzlaznom linijom i u pogledu broja davalaca, ali i broja prikupljenih doza. Prošla godina je bila rekordna i u 49 akcija prikupljeno je 2113 doza krvi.

Dr Šarenac je naglasio da su ovaj stepen davalaštva i novi davaoci koji se priključuju, garancija da ovakve humane akcije imaju budućnost. Inače, ove godine se obilježava i pola vijeka davalaštva u Hercegovini. Značajan jubilej će biti obilježen svečanom akademijom, a u pripremi je i monografija.

DDDK “Sveti Simeon Mirotočivi” iz Gacka organizovalo prvu akciju prikupjanja krvi u ovoj godini

O akciji, ali i stanju kada je dobrovoljno davalaštvo u pitanju, popričali smo i sa predsjednikom društva Boškom Bjelogrlićem koji sa optimizmom gleda u budućnost:

Prva akcija u ovoj godini je bila i uspješna. Prikupljena je 91 doza, iako je broj davalaca bio i veći, ali su ljekari za njih šest ocijenili da ne mogu da daju krv. Moram da kažem da je odziv sve bolji i da se broj davalaca povećava. Svaki put je 5 do 8 novih lica, koji su tu po prvi put, što garantuje budućnost.”

Predsednik udruženja Boško Bjelogrlić (drugi slijeva) sa članovima DDDK "Sveti Simeon Mirotočivi" (FOTO: Moja Hercegovina)
Predsednik udruženja Boško Bjelogrlić (drugi slijeva) sa članovima DDDK “Sveti Simeon Mirotočivi” (FOTO: Moja Hercegovina)

Bjelogrlić koji u knjižici ima 54 davanja kaže da je zastupljenost davalaca u ukupnoj populaciji u Hercegovini tolika da se naša regija svrstava čak i u vrh Evrope. Apeluje na mlade da daju krv jer je to humano, a krv je, naglašava, jedina tečnost koja se vještački ne može proizvesti.

Milanka Kovačević

0 Shares
0 Shares
Copy link