Početna  /  Džaferović: Ne postoji parlamentarna većina u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Džaferović: Ne postoji parlamentarna većina u BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović konstatovao je danas u Sarajevu da u ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina u BiH.

Šefik Džaferović (FOTO: Vijesti.ba)

Govoreći o setu zakona o povećanju akciza na gorivo, Džaferović je istakao da je riječ o važnom pitanju za BiH i da treba nastaviti razgovore dok se ne pronađe model oko kojeg bi se okupila parlamentarna većina.

U izjavi medijima Džaferović je izrazio uvjerenje da BiH konačno treba da dobije set zakona o akcizama jer je to u interesu zemlje i njenih građana.

“Riječ je o tome da će se u BiH pokrenuti novi investicioni ciklus, osnažiće se ekonomija, počeće izgradnja na skoro svim dionicama na Koridoru `Pet-ce`, izgradnja brojnih brzih i drugih puteva širom BiH, što može pomoći ekonomiji ove zemlje”, rekao je Džaferović.

On je ocijenio da BiH, u situaciji kada ima najjeftinije gorivo po litru u regionu, može izdržati povećanje akciza da bi se pomogao razvoj zemlje.

Džaferović se zauzeo za traženje načina da bi set zakona o akcizama bio usvojen.

“Proceduralno je to moguće tako što danas neće biti prihvaćen izvještaj Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH”, objasnio je Džaferović, ističući da je prioritet obezbjeđivanje parlamentarne većine.

On je konstatovao da će onda kad bude postojala parlamnetarna većina, biti pronađene parlamentarne mogućnosti da se zakon usvoji.

Kada su u pitanju prijedlozi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Džaferović je rekao da svako ko pokušava da uslovljava izbore usvajanjem izmjena Izbornog zakona nije u pravu i nije dobronamjeran.

“BiH ima Izborni zakon i sve uslove da svi izbori koji su predviđeni ustavima u BiH budu održani u rokovima kako je propisano”, istakao je Džaferović, podsjećajući da odluku o provođenju izbora donosi Centralna izborna komisija BiH, a ne stranke ili pojedinci.

On je ocijenio da bi bilo dobro da se postigne saglasnost za usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona, a kao pravi put označio je provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, te drugih odluka ovog suda i Ustavnog suda BiH.

“U BiH postoje svi uslovi za izbore bez obzira na trenutno stanje provođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava ili Ustavnog suda BiH”, zaključio je Džaferović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma osvrnuo se i na formiranje novog kluba u ovom domu koji trenutno čine trojica bivših članova SDA – Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović.

Džaferović je podsjetio da je Predsjedništvo SDA isključilo Šepića iz članstva, a da su druga dvojica članova novoformiranog poslaničkog kluba dobila javni ukor.

“Formiranjem kluba, oni su rekli svoje i praktično sami izašli iz SDA”, naveo je Džaferović i najavio da će odluka o njihovom isključenju biti donesena na sjednici Predsjedništva stranke u subotu, 13. maja.

Džaferović je rekao da je Šemsudin Mehmedović i dalje član Kluba SDA.

3 Shares
3 Shares
Copy link