Početna  /  Dvije škole u Trebinju nezadovoljne nepoštovanjem upisnog područja prvačića
bileća gacko Hercegovina ljubinje nevesinje Trebinje

Dvije škole u Trebinju nezadovoljne nepoštovanjem upisnog područja prvačića

ISTOČNA HERCEGOVINA – U tri trebinjske osnovne škole sa područnim odjeljenjima ove godine ukupno je upisano 287 prvačića, što je u poređenju sa prošlom godinom više za jedno cijelo odjeljenje učenika. U ostalim hercegovačkim opštinama prvačića je neznatno manje nego lani, sa izuzetkom Bileće gdje će, ipak, ove godine u školske klupe sjesti šest prvačića više nego prošle godine.

OŠ “Jova Jovanović Zmaj”

Osnovna škola „Jova Jovanović Zmaj“ iz Trebinja ove godine u matičnu školu upisala je 118 prvačića, što je za skoro jedno odjeljenje više nego prethodnih godina, potvrdila je za „Moju Hercegovinu“ zamjenica direktora ove škole Milena Vico.

Kako je kazala, u područno odjeljenje u Lastvi upisano je dvoje djece, dok će po jedan đak prvak sjesti u školsku klupu u područnom odjeljenju u Ljubomiru i Dražinom dolu.

„Ove godine je veći broj prvačića, pa ćemo imati i jedno odjeljenje više, dakle imaćemo najvjerovatnije pet odjeljenja prvačića“, pojasnila je Vico.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Trebinju Dragan Mrdić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što roditelji ne poštuju upisno područje, pojašnjavajući da je ova škola na taj način „izgubila“ 16 djece koja će se školovati u OŠ „Jova Jovanović Zmaj“.

„Imamo situaciju da je 16 roditelja dobilo saglasnost ministra da im djeca pređu u školu – Jova Jovanović Zmaj. Mi smo time veoma nezadovoljni, jer bismo mi da nije toga imali ovdje još jedno odjeljenje. Mi još uvijek nismo sigurni da li ćemo imati četiri ili tri odjeljenja“, pojasnio je Mrdić.

Dragan Mrdić (FOTO: Moja Hercegovina)

U centralnu školu „Vuk Karadžić“ ove godine je upisano 85 učenika, a u područnom odjeljenju Petrovo Polje pet učenika. To je za deset učenika više nego prošle godine, kazali su u školi.

U Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“, koja nema područnih odjeljenja, umjesto prošlogodišnja četiri odjeljenja, ove godine upisana su tri odjeljenja prvačića.

Pedagogica u ovoj školi Biljana Mastilović podsjetila je da je prošle godine u ovu školu bio upisan 81 prvačić, te navela da je ove godine taj broj smanjen za šest đaka. I ona smatra da je preblem to što roditelji ne poštuju upisno područje.

„U našu školu je upisano 75 učenika. Još je u toku testiranje, djeca su spremna za praćenje nastave. Imamo nekoliko djece koja imaju problema u izgovaranju pojedinih glasova, ali sve ostalo je dobro. Jedno odjeljenje nam je otišlo u školu „Jova Jovanović Zmaj, jer su roditelji zahtijevali od nadležnog ministarstva da im dopusti da dijete pohađa drugu školu jer roditelji rade negdje u gradu, pa im je lakše djecu voditi i odvoditi kad završe s poslom. Čak imamo situaciju da je dijete koje se školuje kod nas tri godne, ove godine roditelj prebacio u školu u Bergove“, pojasnila je Mastilović.

U Nevesinju tri đaka prvaka manje nego lani

U školske klupe u septembru sješće i 97 prvačića iz Nevesinja koji su upisani u Osnovnu školu „Risto Proroković“, a najvjerovatnije biće raspoređeni u četiri odjeljenja. U matičnu školu upisano je 88 prvačića, dok je preostalih devet đaka raspoređeno u područna odjeljenja ove škole.

Kako je za „Moju Hercegovinu“ potvrđeno u OŠ „Risto Proroković“ neke područne škole u Nevesinju ove godine neće imati prvačića. Takav je slučaj sa selom Pridvorci, dok je u Kifinu selu upisan samo jedan đak prvak.

U poređenju sa prethodnom godinom u Nevesinju je u prvi razred osnovne škole upisano tri đaka manje.

Uobičajna slika u Gacku

Prvi put u školske klupe će sjesti i 77 malih Gačana. To je brojka koja je uobičajna posljednjih godina u ovoj hercegovačkoj opštini, s tim da je prošla godina bila izuzetak, kada je upisano čak 90 prvačića.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Gacka, kako su kazali za „Moju Hercegovinu“, biće formirana tri manja odjeljenja u centralnoj školi i jedno područno odjeljenje u Avtovcu.

Šest prvačića više u Bileći

U dvije osnovne škole u Bileći ove godine upisano je ukupno 98 učenika, i to 60 učenika u Osnovnu školu “Petar II Petrović Njegoš”, a 38 učenika u Osnovnu školu “Sveti Sava”.

U OŠ „Petar II Petrović Njegoš“ upisano je 58 učenika u centralnu školu, dok su dva učenika upisana u područno odjeljenje ove škole na Baljcima. To je za osam učenika više u odnosu na prethodnu godinu.

Osnovna škola „Sveti Sava“ u ovu školsku godinu upisala je svega 38 učenika, 35  u centralnu školu u Bileći, a tri učenika u područnom odjeljenju ove škole na Mekoj Grudi, što je dva učenika manje nego lani.

 

Ljubinje upisuje dva odjeljenja prvačića

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Ljubinju ove godine upisana su 33 prvačića, što je tek za jedno dijete manje nego lani.

U ovoj školi se nadaju da će imati dva odjeljenja, budući da su dva odjeljenja bila i prošle godine kada je bio samo jedan prvačić više.

Foto: Moja Hercegovina/ ilustraciija

Berkovići – 15 đaka će prvi put u školske klupe

Ove godine u jedinoj osnovnoj školi u Berkovićima „Njegoš“ upisano je 15 prvačića, potvrđeno je za „Moju Hercegovinu“. Prošle godine bio je jedan đak prvak više.

U centralnoj školi na jesen će u prvi razred poći deset učenika, dok je pet ostalih raspoređeno po područnim odjeljenjima.

U područno odjeljenje u Strupićima upisana su tri prvačića, dok je na Blacima i u Ljutom Dolu upisan po jedan đak prvak.

Prema zakonu, djeca koja do 1. septembra napune šest godina obavezna su da se upišu u osnovnu školu, dok ona koja su rođena od 1. septembra do 31. decembra mogu, a ne moraju to da učine.

Nikolija Bjelica

1 Share
1 Share
Copy link