Početna  /  Dualno obrazovanje jedina nada: Posao lakše nađu kuvar ili konobar, nego pravnik ili ekonomista
Hercegovina

Dualno obrazovanje jedina nada: Posao lakše nađu kuvar ili konobar, nego pravnik ili ekonomista

Foto: Klix
Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao rekao je kako su posebno srednjoškolsko obrazovanje u našoj zemlji i potrebe tržišta rada u ozbiljnoj koliziji.

“Kadar koji producira srednje stručno obrazovanje, a i visoko, za naše tržište nije dovoljno obrazovan u svojoj branši. Postoje dva rješenja kako to prevazići, da se ide ka dokvalifikacijama i prekvalifikacijama, što omogućavaju nove zakonske promjene, a drugi put je uvođenje dualnog obrazovanja, što iziskuje nova ulaganja”, kazao je Majić.

Dodao je i kako u Mostaru ima više od petnaest hiljada nezaposlenih koji često i ne traže posao, ali da institucije trebaju omogućiti uslove onima koji traže posao da se osposobe za novo zaposlenje.

Resorni kantonalni ministar Rašid Hadžović kazao je kako je važno pokazati da se do zaposlenja može doći na više načina.

“Mi radimo na zakonskim promjenama da omogućimo tzv. dualno obrazovanje, a ono predstavlja praktičan rad u firmama. Na taj način bismo uveli jedan kvalitetan sistem obrazovanja, a privredni subjekti bi dobili kvalitetnu radnu snagu. Dosta je ljudi na biroima, ali nemaju znanja koja su potrebna firmama. Kroz dualno obrazovanje firme još u procesu obrazovanja dobijaju radnu snagu”, izjavio je Hadžović.

Dualno obrazovanje ne odnosi se samo na zanatska zanimanja, istakao je ministar, već se može odnositi i na fakultete.

“Bitno je i da roditelji počnu razmišljati da je kod usmjeravanja djeteta važno da se gleda mogućnost brzog zapošljavanja. Dualno obrazovanje je jedina naša nada za kvalitetno obrazovanje kadra”, zaključio je ministar Rašid Hadžović.

Ahmet Pelko, direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole iz Mostara, kazao je kako je njegova institucija jedna od rijetkih koja već vrši dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika za tržište rada.

“Kod izrade novih nastavnih planova i programa gledamo potrebe tržišta rada i koja zvanja i znanja su potrebna. Naši učenici uglavnom nisu na zavodima za zapošljavanje”, kazao je Pelko.

Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera, naglasio je kako taj sektor stalno traži veliki broj novih kuvara i konobara, a često i poslastičara.

“Možemo zaposliti mnogo više ovih zanimanja nego što  ih dobijamo kroz obrazovni sistem. Svi koje edukujemo kroz razne projekte lako dobijaju posao, a mnogi odu i prema Jadranu. Nadamo se da će se i roditeljima probuditi svijest da će se djeca lakše zaposliti sa stručnim obrazovanjem. Danas lakše posao nađu kuvar ili konobar nego pravnik ili ekonomista”, izjavio je Stipe Primorac.
0 Shares
0 Shares
Copy link