Dragičević: Ja sam stvarao ovu državu, a ona je ubila Davida

Davor Dragičević i predstavnici grupe “Pravda za Davida” emitovali su danas na konferenciji za novinare video snimak izjava predstavnika MUP Republike Srpske, Okružnog tužilaštva Banjaluka i obducenta Željka Karana za koje navode da pokazuju brojne nelogičnosti tokom istrage smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

“Ovaj snimak prikazuje brojne nelogičnosti u istrazi o smrti Davida Dragičevića. Sve što su do sada uradili i rekli nije tačno. Ja znam šta je moje dijete pilo, jelo i oblačilo, a toksikološki nalaz je sve dokazao”, rekao je Davor Dragičević.

On je ponovio svoje tvrdnje da je njegov sin otet, šest dana mučen, a potom položen u kanalizaciju Crkvena, ističući šta se sve može desiti svima onima koji su protiv osoba iz vlasti, a za koje on tvrdi da su saučesnici u ubistvu njegovog sina.

“Poruka svima, i vlasti i opoziciji i (predsjedniku RS) Miloradu Dodiku i (premijerki) Željki Cvijanović je da ja nisam rušilac Republike Srpske. Ja sam stvarao ovu državu, a ova država je ubila moje dijete”, rekao je Davor Dragičević, koji je ratni voni invalid.

On je ocjenio da je potpuno svjestan da će u predizborno vrijeme rasti pritisak na njega i ljude koji ga podržavaju.

“Ja gledam svog rasporenog sina, a oni svaki dan gledaju svoju djecu”, rekao je Davor Dragičević, a potom je pušten film “Pravda za Davida – šest meseci poslije”.

U tom filmu emitovane su izjave ministra policije RS Dragana Lukača, predsjednika RS Milorada Dodika i patologa Željka Karana u vezi sa spornom konferencijom za novinare visokih predstavnika MUP RS, na kojoj je David Dragičević nazvan narkomanom i lopovom, a njegova smrt proglašena zadesnom.

Kasnije su Dodik i glavni okružni tužilac Želimira Lepir izjavili da je ta konferencija za novinare bila greška.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo nađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića od samog početka tvrde da je njihov sin otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko vještačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi “Pravda za Davida”, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Davor Dragičević je posle konferencije za novinare otišao do Okružnog tužilaštva, koje mu nije ustupilo spise i dokumenta koje se tiču slučaja ubistva njegovog sina.

On je poslije toga novinarima rekao da je “sa ovom institucijom završio”.

“Sa Tužilaštvom sam danas završio. Rečeno mi je da je dio spisa predat jednom od članova moga advokatskog tima, Dušku Tomiću”, istakao je Davor Dragičević.

Autor