Početna  /  Dragan Mektić optužio Gorana Salihovića za nesposobnost
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dragan Mektić optužio Gorana Salihovića za nesposobnost

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić oštro je u četvrtak napao glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića ocijenivši ga nesposobnim za obnašanje te dužnosti i označivši ga krivim za propast brojnih pokušaja borbe protiv krupnih slučajeva korupcije.

dragan_mektic_mh_1

U istupu bez presedana čak i za bosanskohercegovačke uslove ministar bezbjednosti BiH potvrdio je, u izjavi za sarajevsko “Oslobođenje”, kako glavni državni tužilac zapravo “trguje” s političarima umiješanim u kurupciju dodajući kako će dokaze ta to uskoro javno objaviti.

“On (Salihović) glavni je mešetar u državi”, izjavio je Mektić iznoseći tvrdnju kako je glavni tužilac uz posredovanje jednog novinara Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, dostavljao dokumente vezane za istragu o sumnjivoj kupovini Dodikove vile u Beogradu.

Krivičnu prijavu protiv Dodika i “Pavlović banke” podnijela je Srpska demokratska stranka (SDS), koja je u Republici Srpskoj opozicija, no dio je vlasti na državnom nivou, a Mektić je njen istaknuti dužnosnik.

Krivična prijava temelji se na sumnji da je Dodik kuću vrijednu 750.000 evra kupio gotovim novcem nejasnoga porijekla, a da je cijelu financijsku konstrukciju prikrio fiktivnim bankovnim kreditom koji mu je odobren retroaktivno.

Istraga o ovom slučaju, koju je preuzelo Tužilaštvo BiH, razvlači se mjesecima, a Dodik još uvijek nije niti saslušan, iako je pritvaran i ispitan Slobodan Pavlović, vlasnik banke koja je odobrila sumnjivi kredit.

Mektiću je sporno i to što Tužilaštvo BiH do danas nije okončalo istragu o propasti “Bobar banke”, koja je djelovala pod političkim uticajem Dodikove vlasti. Brojne entitetske javne firme po političkim su nalozima morale otvarati depozitne račune upravo u toj banci, koja je u konačnici propala jer su iz nje kroz nenaplative kredite izvlačeni veliki novčani iznosi. Kada je banka postala nelikvidna i stoga proglašen njen bankrot, propali su i novci deponenata, a procjenjuje se kako je financijska šteta koja im je na taj način nanesena premašila iznos od 150 miliona evra.

Mektić, koji je i ranije opreznije upozoravao kako su spore i neučinkovite istrage Tužilaštva BiH o slučajevima korupcije, povezanim s uticajnim političarima u BiH, te kako izravnu odgovornost za to snosi upravo Salihović, sada tvrdi kako se glavni državni tužilac zbog toga okomio i na njega te sada istražuje njegovu školsku spremu odnosno diplomu koju je stekao na studiju u Zagrebu.

Tvrdnje o tome da Mektić ima lažnu diplomu podstakli su upravo mediji bliski Dodiku, uključujući tu javni RTV servis RS, nastojeći diskreditovati ministra koji bez dlake na jeziku kritikuje Dodika i njegovu politiku. Mektić je nakon toga pojasnio kako je diplomu tadašnjeg VII stepena stručne spreme odnosno zvanje diplomiranog kriminalista stekao 1989. na studiju kojega su zajednički organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove.

Tužilac Salihović u kratkoj telefonskoj izjavi koju je objavio RTRS kazao je tek kako “ne zna ništa” i “nije upućen” u eventualnu istragu o Mektićevoj diplomi, a o optužbama ministra sigurnosti na njegov račun nije kazao niti riječi.

Mediji nagađaju kako je sukob Mektić-Salihović ujedno rezultat nastojanja ministra bezbjednosti da spriječi nakanu aktuelnog glavnog državnog tužitelja da iduće godine postane predsjednik Suda BiH.

Autor: HINA

0 Shares
0 Shares
Copy link