Početna  /  Mektić o prijavi: Spinovanje i takav obračun neće proći
Bosna i Hercegovina

Mektić o prijavi: Spinovanje i takav obračun neće proći

“To je pokušaj aktuelne vlasti u Banjaluci na čelu sa SNSD-om da kriminalizuje sve ono što je radila Vojska Republike Srpske i policija Republike Srpske u prošlom odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o prijavi protiv njega za ratne zločine koju su podnijeli pripadnici boračkih kategorija iz Prnjavora.

Foto: N1
Foto: N1

“To je pokušaj aktuelne vlast u Banjaluci na čelu sa SNSD-om da kriminalizuje sve ono što je radila Vojska Republike Srpske i policija Republike Srpske u prošlom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a sada to čini na taj način da kriminalizuje boračku organizaciju Republike Srpske i neke ljude i pojedince koji su insistirali i učinili sve da se otkriju kriminalne radnje iz oblasti korupcije gdje su opljačkana i otuđena enormna sredstva od građana, prije svega Republike Srpske i putem određenih tajkuna prebačena u privatne kanale. Nikakav pokušaj takve kriminalizacije neće uspjeti. Oglasila se i boračka organizacija, oglasiće se i građani opštine Prnjavor zbog pokušaja SNSD-a, aktuelne vlasti i Radio televizije Republike Srpske da kriminalizuje jednu takvu stvar i naravno da ćete za sve to što činite biti osuđeni prije svega od strane građana i da vam to spinovanje i takav način obračuna neće proći”, komentarisao je Mektić prijavu pripadnika boračkih kategorija iz Prnjavora koji su zatražili od nadležnih organa da bude preispitana Mektićeva odgovornost u slučaju ubistva jedne osobe hrvatske nacionalnosti u zgradi SJB Prnjavor u ljeto 1992. godine, koji je kao ratni zarobljenik doveden sa derventskog ratišta.

Dragan Mektić prokomentarisao aferu Panama Papers

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je veliku svjetsku aferu poznatu kao Panama Papers.

O aferi “panamski dokumenti” i da li je bilo slučajeva u BiH koje su poslovale u offshore kompanijama je izjavio:

“Jasno mi je šta se otkriva u aferi Panama Papers, ali mi još zvanično putem organa bezbjednosnog komuniciranja nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju, nismo dobili nikakav zahtjev za određenu vrstu provjere. Onog momenta kad dobijemo zvaničnu informaciju, vjerodostojnu informaciju, mi ćemo sigurno obavijestiti javnost i nemamo nijedan razlog da krijemo bilo koju kompaniju ili bilo koju osobu koja je na taj način vršila finansijske transakcije da bi izbjegla plaćanje prije svega određenih poreskih obaveza bilo kojoj državi”, kazao je Mektić.

Istraživanje “Panama Papers” koje predvode Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list Süddeutsche Zeitung, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svjetskih medija, otkriva da su vlasnici offshore kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svjetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

Izvor: N1