Početna  /  Dragan Čović: Nema vlasti u BiH bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata!
Bosna i Hercegovina

Dragan Čović: Nema vlasti u BiH bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata!

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, sinoć je u Novoj Biloj kazao kako se vlast ni na jednom nivou u BiH neće moći formirati bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata. 

Dragan Čović (Foto: Moja Hercegovina)

“Osigurali smo apsolutno da sami možemo brinuti o našoj konstitutivnosti, koliko god neki maštali i drugačije to interpretirali, naša konstitutivnosti u BiH nema nikakve veze s odlukom SIP-a BiH”, kazao je Čović za Dnevnik.ba.Čović je, takođe, naglasio kako su Hrvati u BiH svoju podršku dali strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Vrlo jasan je naš stav, odnosno, stav hrvatskog naroda u BiH. To sam rekao i u izbornoj noći i sada”, rekao je Čović.

Naglasio je kako se bez Hrvata neće moći formirati vlast.

“Bez legitimno izabranih hrvatskih predstavnika neće se formirati vlast na bilo kom nivou vlasti u BiH, tu primarno mislim na Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH”, rekao je Čović.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH istakao je i kako će oni koji su  umislili da predstavljaju Hrvate u BiH vrlo brzo shvatiti koliko su pogriješili.

“Poruke koje šalju oni koji navodno obavljaju i umišljaju da predstavljaju izbornu volju hrvatskog naroda su takve kakve jesu i ubrzo će shvatiti, koliko su, ustvari pogriješili”, kazao je Čović.

Podsjetimo, Dragan Čović je u Novoj Biloj prisustvovao 25. godišnjici dolaska konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su 1993. od gladi i izumiranja spašeni Hrvata u enklavi Lašvanska dolina. Tim povodom, Dragan Čović je istakao kako je “Bijeli put” najbolji putokaz hrvatskog zajedništva u BiH.

“Svaki put kad dođem u Središnju Bosnu posebno nadahnuta atmosfera. Teško je poslije fra Velimira Valjana govoriti o Bijelom putu, ali to je svakako najbolji primjer onog što danas radimo, a to je zajedništvo hrvatskog naroda u BiH. Svi koji žele dobro BiH, a tako i hrvatskom narodu, trebali bi se ugledati na takvu jednu humanitarnu akciju dobra za čovjeka”, dodao je je Čović.


0 Shares
0 Shares
Copy link