Nedjelja, 19.01.2020
More

  Dragan Čović: Nema vlasti u BiH bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata!

  Podijeli:

  Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, sinoć je u Novoj Biloj kazao kako se vlast ni na jednom nivou u BiH neće moći formirati bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata. 

  Dragan Čović (Foto: Moja Hercegovina)

  “Osigurali smo apsolutno da sami možemo brinuti o našoj konstitutivnosti, koliko god neki maštali i drugačije to interpretirali, naša konstitutivnosti u BiH nema nikakve veze s odlukom SIP-a BiH”, kazao je Čović za Dnevnik.ba.Čović je, takođe, naglasio kako su Hrvati u BiH svoju podršku dali strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

  “Vrlo jasan je naš stav, odnosno, stav hrvatskog naroda u BiH. To sam rekao i u izbornoj noći i sada”, rekao je Čović.

  Naglasio je kako se bez Hrvata neće moći formirati vlast.

  “Bez legitimno izabranih hrvatskih predstavnika neće se formirati vlast na bilo kom nivou vlasti u BiH, tu primarno mislim na Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH”, rekao je Čović.

  Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH istakao je i kako će oni koji su  umislili da predstavljaju Hrvate u BiH vrlo brzo shvatiti koliko su pogriješili.

  “Poruke koje šalju oni koji navodno obavljaju i umišljaju da predstavljaju izbornu volju hrvatskog naroda su takve kakve jesu i ubrzo će shvatiti, koliko su, ustvari pogriješili”, kazao je Čović.

  Podsjetimo, Dragan Čović je u Novoj Biloj prisustvovao 25. godišnjici dolaska konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su 1993. od gladi i izumiranja spašeni Hrvata u enklavi Lašvanska dolina. Tim povodom, Dragan Čović je istakao kako je “Bijeli put” najbolji putokaz hrvatskog zajedništva u BiH.

  “Svaki put kad dođem u Središnju Bosnu posebno nadahnuta atmosfera. Teško je poslije fra Velimira Valjana govoriti o Bijelom putu, ali to je svakako najbolji primjer onog što danas radimo, a to je zajedništvo hrvatskog naroda u BiH. Svi koji žele dobro BiH, a tako i hrvatskom narodu, trebali bi se ugledati na takvu jednu humanitarnu akciju dobra za čovjeka”, dodao je je Čović.


  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI