Početna  /  Dr Saša Borjan: Uz pomoć trebinjskih privrednika, Hitna pomoć dobila modernu opremu
Hercegovina Vijesti

Dr Saša Borjan: Uz pomoć trebinjskih privrednika, Hitna pomoć dobila modernu opremu

TREBINJE – Iako je Služba hitne medicinske pomoći Trebinje važna karika u svakodnevnom životu stanovnika ovog grada, godinama u nju nije ulagano skoro ništa, pa je medicinsko osoblje bilo prinuđeno da radi sa zastarjelom i nepouzdanom opremom. Zahvaljujući trebinjskim privrednicima, koji su se odazvali na poziv dr Saše Borjana, načelnika ove Službe, stigla je nova i moderna oprema uz pomoć koje će građani konačno dobiti najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Dr Saša Borjan, načelnik trebinjske Hitne pomoći (FOTO: Moja Hercegovina)
Dr Saša Borjan, načelnik trebinjske Hitne pomoći (FOTO: Moja Hercegovina)

Dr Saša Borjan za „Moju Hercegovinu“ kaže da je rad u uslovima kakvi su ranije bili u ovoj Službi postao takoreći nemoguć, pa je stoga odlučio da pozove trebinjske privrednike da finansijski pomognu kupovinu potrebne opreme.

– Oni su se, u skladu sa svojim mogućnostima, odazvali pozivu za pomoć našoj Hitnoj pomoći zahvaljujući čemu sada imamo neke od najsavremenijih aparata koji se trenutno upotrebljavaju u svijetu. Na ovaj način značajno smo podigli kvalitet rada naše službe, što će mnogo značiti i građanima i nama koji smo ovdje zaposleni. Veliki broj privrednika odazvao se našem pozivu, na čemu sam im duboko zahvalan – ističe dr Borjan.

On dodaje da je medicinsko osoblje do sada bilo prepušteno samo sebi, a sada je Hitna pomoć dobila EKG aparat najnovije generacije, dva aspiratora, savremene imobilizacijske udlage, urinanalizator i videolaringoskop.

Naša Hitna pomoć nikada nije imala urinanalizator, a sada možemo pacijentima da uradimo analizu urina za jedan minut i da brže dijagnostikujemo upalu mokraćnih kanala. Trenutno imamo i najsavremeniju EKG dijagnostiku. Takođe, videolaringoskop, koji se koristi za oslobađanje disajnog puta prilikom oživljavanja pacijenta, najsavremeniji je aparat koji nema nijedna hitna pomoć u okruženju – objašnjava dr Borjan.

Novi, savremeni defibrilator – aparat za oživljavanje, vrijedan 13.000 maraka, trebinjska Hitna pomoć dobila je prošle godine, a kupio ga je Dom zdravlja. Dr Borjan ističe da im je ovaj aparat od neizmjerne važnosti, a značajan im je, kaže, i EKG aparat koji je ova Služba dobila na poklon od bračnog para iz Švajcarske, Marine i Pitera Miler.

Trebinjski privrednici ovoj Službi donirali su ukupno 15.000 maraka, a osim u nabavku novih aparata, novac je uložen i u kupovinu nove odjeće i obuće za medicinsko osoblje.

– Poručili smo nove uniforme za sve radnike, čiji je jedan dio već stigao, a budući da naši uposlenici provode vrijeme i na terenu, u kišnim uslovima, svima smo kupili i novu obuću za teren – kaže načelnik trebinjske Hitne pomoći.

Dio novca uložen je i u postavljanje video nadzora u nekim od prostorija SHMP-a, jer se, kako navodi dr Borjan, dešavalo da bezbjednost medicinskog osoblja bude dovedena u pitanje.

On dodaje da zahvaljujući Gradu Trebinju, koji je prije dvije godine izdvojio 50.000 maraka za renoviranje svih prostorija trebinjske Hitne pomoći, sada ova služba izgleda onako kako i dolikuje jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Ipak, dr Borjan ističe da ovim svi problemi trebinjske Hitne pomoći nisu riješeni. Ogromne probleme zadaju im stara i dotrajala vozila koja su sklona kvarovima, te neregulisano pitanje parkinga ispred ulaza u ovu ustanovu.

– Često se dešava da ljudi parkiraju automobile ispred naših vozila, a nama je svaki sekund veliki kad idemo u intervenciju – priča dr Borjan.

Stoga je u saradnji sa arhitektama napravio projekat za čiju realizaciju je Grad Trebinje izdvojio 7.000 maraka, pa, kako kaže, očekuje da će problem prilaza Hitnoj pomoći biti riješen već u narednim danima.

Jelena Denda

393 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
393 Shares
393 Shares
Copy link