Ponedjeljak, 20.01.2020
More

  Dostupne 33 nove usluge u zdravstvenom sistemu Republike Srpske

  Podijeli:

  Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) u ovoj godini počinje da finansira 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema i zbog kojih su pacijenti slali na liječenje izvan RS.

  Sada će u zdravstvenom sistemu RS biti dostupna usluga KSAFA aparatom (Kostićev selektivni auditorni filtarski aplikator).

  Riječ je dijagnostici sluha i habilitaciji i rehabilitaciji govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te poremećajima ponašanja i učenja s akcentom na period od rođenja do sedme godine, pojašnjavaju iz Fonda.

  Ova usluga biće dostupna u Centru za specijalističke socijalne usluge „Za majku i dijete“ o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok su ranije osiguranici, koji su imali ove zdravstvene probleme, morali da odlaze na liječenje van RS.

  Također, ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije.

  Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS u ovoj godini se uvode nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenerologije i slično.

  Primjera radi, u UKC RS je dostupna nova dijagnostička usluga „Abus“ (Automated breast sound) zahvaljujući kojoj se može otkriti karcinom dojke u početnom fazi, što bi trebalo da omogući i veću uspješnost liječenja od ove bolesti, jer je za potpuno izlječenje jako važno otkrivanje maligne bolesti u ranoj fazi, naglašavaju iz Fonda.

  Iz oblasti dermatovenerologije se uvode nove dijagnostičke usluge kojima se na brži način mogu otkriti maligniteti kože, a u intenzivnoj medicini se uvodi nova usluga „tromboelastometrija“ značajna za smanjenje broja komplikacija zbog liječenja derivata krvi.

  Kada je pitanju biohemijska laboratorijska dijagnostika, mikrobiologija i patologije uvodi se 27 novih usluga koje bi trebalo da znatno poboljšaju dostupnost zdravstvene zaštite u RS.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI