Početna  /  Donji Vakuf: Ekshumirane četiri žrtve srpske nacionalnosti
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Donji Vakuf: Ekshumirane četiri žrtve srpske nacionalnosti

Prema navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na lokalitetu Oborci kod Donjeg Vakufa ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe.

Ilustracija
Ilustracija

Kako je navedeno, prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o osobama srpske nacionalnosti, koje su ubijene u ljeto 1995. godine.

Na lokalitetu pravoslavne crkve i groblja u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, po nalogu Tužilaštva BiH, izvršena je ekshumacija tijekom koje su na dvije odvojene lokacije, udaljene 50-ak metara, pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe, a pretpostavlja se da se na navedenom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci još četiri osobe, te se ekshumacija nastavlja i u narednim danima.

Pronađeni posmrtni ostaci, će radi dalje forenzičke obrade i identifikacije, biti prevezeni u Banju Luku.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, najvjerovatnije se radi o žrtvama srpske nacionalnosti, koje su ubijene u ljeto 1995. godine, nakon čega su ukopane na navedenim lokalitetima.

Ekshumacijom je rukovodio i koordinirao istražitelj Tužilašta BiH, a u procesu su učestvovali i vještak sudske medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, kao i policijski službenici koji su osiguravali lokalitet.

Tužilaštvo BiH, kako je naglašeno, ulaže intenzivne napore u procesu traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH i osoblje tužilaštva prisutno je na terenu i učestvuje u svim procesima ekshumacija, koji je odvijaju u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link