Početna  /  Dom zdravlja Nevesinje: U adaptirane prostorije do kraja godine
Hercegovina nevesinje

Dom zdravlja Nevesinje: U adaptirane prostorije do kraja godine

NEVESINJE – Radovi na zgradi nevesinjskog Doma zdravlja odvijaju se planiranom dinamikom, a direktor ove ustanove Žarko Tamindžija zadovoljan je izvođačem radova, firmom „Jokić invest“ iz Zvornika koja planira da do kraja godine završi radove na objektu koji od 60-ih godina prošlog vijeka, kada je sagrađen nije doživio značajniju sanaciju.

rekonstrukcija_dom_zdravlja3n
Dom zdravlja Nevesinje (FOTO: Moja Hercegovina)

Direktor Doma zdravlja Nevesinje, Žarko Tamindžija kaže da, osim ulaganja u laboratoriju u toku rata, značajnijih ulaganja u objekat nije bilo.

Početkom godine Ministarstvo zdravlja i opština Nevesinje raspisali su tender za adaptaciju Doma zdravlja. Firma „Jokić invest“ iz Zvornka ponudila je najbolje uslove. Radovi, čija je vrijednost oko 690.000 maraka krenuli su početkom avgusta ove godine“, rekao je Tamindžija i dodao da Dom zdravlja finansijski ne učestvuje u adaptaciji, i da 70 odsto troškova  snosi Ministarstvo, a ostatak opština Nevesinje.

rekonstrukcija_dom_zdravlja1n

Tamindžija kaže da je zadovoljan dinamikom radova koji se vrše u desnom krilu objekta, dok se u lijevom još uvijek nalaze timovi porodične medicine, stomatologija kao i kancelarije.

Izvršiće se radovi na cjelokupnom objektu. Postoji manji dio građevinskih prepravki objekta, mijenjaju se vodovodne, kanalizacione cijevi, kompletan sistem gerijanja, prozori i vrata. Sam objekat će, osim na energetskoj efikasnosti, dobiti i na izgledu i higijenskim uslovima koje je bilo teško održavati u dotrajalom objektu“, smatra Tamindžija.

On je rekao da će trenutni radovi djelimično uticati na značajniju potrošnju električne energije, a samim tim i na budžet, jedne od rijetkih zdravstvenih ustanova u Srpskoj koji ne bilježi gubitke.

Dio objekta koji se trenutno ne renovira grije se na struju, što će nam povećati izdatke, ali kada radovi budu završeni pružiće nam dugoročnu energetsku efikasnost. Osim toga, ovih dana smo imali sastanak sa izvođačem radova koji uvjerava da je moguće da radovi budu završeni do kraja ove, iako je rok do februara naredne godine“, rekao je Tamindžija i izrazio zadovoljstvo što će Nevesinje dobiti još jedan  adekvatno uređen zdravstveni objekat.

rekonstrukcija_dom_zdravlja2n

Kao i sam objekat, namještaj je zastario, pa Tamindžija smatra da će se u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom rješavati i taj problem, ali da pred nevesinjskim zdravstvom leži daleko značajniji problem koji se ogleda u tome da je u Nevesinju prethodne godine umrlo više od 180 osoba dok je rođeno 73 djece, a značajan broj Nevesinjaca je trajno promijenio mjesto prebivališta.

Ljubiša Bukvić

110 Shares
Oznake
110 Shares
110 Shares
Copy link