Početna  /  Dok policija u BiH oduzima uzije i puškomitraljeze, građani se sve više naoružavaju legalnim putem
Bosna i Hercegovina

Dok policija u BiH oduzima uzije i puškomitraljeze, građani se sve više naoružavaju legalnim putem

Godišnje statistike policijskih organa u BiH u najmanju ruku ostavljaju građane bez teksta, jer se tek u ovim naizgled sumornim i nabacanim podacima jasno oslikava (ne)sigurnost na ulicama bh. gradova.

FOTO: Klix.ba
FOTO: Klix.ba

Tako se u podacima za 2015. godinu navodi da su policijske snage u FBiH oduzele šest komada teškog oružja (puškomitraljezi, PAM i slično), 70 automatskih pušaka, tri automatska pištolja (hekler, škorpion, uzi), tri protivoklopna oružja (ručni bacač, raketa, zolja), 70 ručnih bombi, kao i brojne druge vrste oružja.

Radi se o ilegalno posjedovanom oružju koje je uglavnom zaostalo iz rata ili je bilo u posjedu organizovanih kriminalnih grupa a zaplijenjeno je tokom policijskih akcija.

Prema dostupnim podacima FUP-a od građana je oduzeto i 11.338 komada municije, 8.628 petardi, te 1.050 različitih eksplozivnih naprava i sredstava.

Slična situacija je i u RS-u gdje je tokom 2015. godine policija u ovom entitetu evidentirala 184 krivična djela nedovoljene prozivodnje i prometa oružja. Za izvršenje ovih krivičnih djela tužilaštvima je podenseno 129 izvještaja protiv 163 izvršioca.

U međuvremenu, dok FUP i MUP RS-a oduzimaju ilegalne komade oružja, sve je više građana BiH koji se legalnim putem odlučuju nabaviti i držati vatreno oružje.

Tako se tokom prošle godine u FBiH naoružalo 7.351 građana, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je izdato 7.226 oružnih listova.

Porastao je i broj izdatih odobrenja za nabavku municije sa 1.236 tokom 2014. godine, na 1.312 tokom protekle godine.

U Narodnoj skupštini RS-a trenutno je u proceduri novi zakon o oružju koji bi trebao da olakša nabavku oružja licima koja imaju važeći oružni list, zatim da produži rok važenja oružnog lista sa pet na deset godina, te da uvede legalizaciju oružja, kao i olakšice za registrovane streljačke klubove i lovačka udruženja.

AUTOR: A. Džano/Klix.ba

0 Shares
0 Shares
Copy link