Početna  /  Dodik: Vratiti učenike u školu, neće biti policijskog časa ni dužeg rada kafića
Republika Srpska

Dodik: Vratiti učenike u školu, neće biti policijskog časa ni dužeg rada kafića

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će “školska godina u Republici Srpskoj početi na vrijeme u modeliranom obliku”.

“Treba vratiti učenike u učionice. U tom pogledu neće biti problema, prilagodićemo se situaciji”, rekao je Dodik.

Govoreći o postojećim mjerama u vezi  sa virusom korona, on je kazao da se neće prihvatiti zahtjev da se produži rad ugostiteljskih objekata, kao i da se redukuju postojeće mjere.

“Policijski sat se sigurno neće uvoditi. Ostaje da apelujemo na stanovništvo da se pridržavamo postojećih mjera”, kazao je Dodik.

Naveo je da se pojedinci ne pridržavaju uvijek preporuka, posebno na privatnim zabavama, te da nema svadbe kod nas ili u regionu, koja ne proizvede novi klaster. Rekao je i da RS ima dovoljno zaliha medicinskih sredstava i opreme, da se nabavljaju nove, te da neće biti problema do marta naredne godine.

“Mi ne razvijamo vakcinu jer nemamo sposobnosti za to. Podržavamo aktivnost da se uradi plan vakcinacije, pa kada dođemo u poziciju da je nabavimo, da imamo sveobuhvatan i obavezujući plan za sve u Srpskoj”, istakao je Dodik.

Što se tiče ruske vakcine, on je istakao da je to “stvar koju su Rusi sproveli u skladu sa procedurama i činjenica da će je prvo testirati na svom stanovništvu, govori da u to treba vjerovati”.

Podvukao je i da je isplata plata i penzija iz budžeta RS do kraja ove godine “zagarantovana”.

Dodik je komentarisao i epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, te rekao da, kada se uporedi broj radnika koji su tokom pandemije ostali bez posla sa novozaposlenima, to upućuje na najmanju brojku u regionu.

Vjeruje da će do kraja godine, uprkos nekim međunarodnim prognozama, najveći pad BDP-a u RS biti od minus dva, ali vjeruje da će se stopa kretati oko nule.

Naveo je i da je evidentan pad prihoda od indirektnih i direktnih poreza od 6,5 odsto, ali da se oni nadoknađuju intervencijom iz Kompenzacionog fonda RS.

Dodik je istakao i da su “urodili plodom “ apeli da se građani više bave poljoprivedom i sami zasiju površine zbog posljedica virusa korona, te da je oko 30 odsto više zemlje obrađeno nego prošle godine.

Izvor: Mondo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap