Početna  /  Dodik: Vraćanje izvornih ovlaštenja ili zbogom BiH!
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik: Vraćanje izvornih ovlaštenja ili zbogom BiH!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlaštenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u BiH.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlaštenja”, rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je podsjetio da se danas proslavlja 25 godina Republike Srpske i da to govori da je Srpska uspjela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma koji je protkan i djelovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda.

“Danas, 25 godina poslije, Republika Srpska je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska smatra da je to njeno međunarodno pravo i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH “ne može biti mjera naše slobode”.

“To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da Srpska iza sebe ima šta da pokaže – prije 20 godina imala je BDP od 1,7 milijardi KM, a danas on iznosi 9,3 milijarde KM, a o razvoju govore i mnogi izgrađeni putevi među kojima je 80 kilometara auto-puteva, mnogi objekti, infrastruktura, kao i Termoelektrana “Stanari”, prva koja je izgrađena na ovim prostorima poslije 50 godina.

“To su uspjesi Republike Srpske kojoj su mnogi znani i neznani ljudi dali znanje i ljubav, a kojima se ja zahvaljujem i svima čestitam Dan Republike”, naveo je Dodik.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap