Početna  /  Dodik u Srebrenici: Ništa se neće promijeniti u obilježavanju 11. jula
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Dodik u Srebrenici: Ništa se neće promijeniti u obilježavanju 11. jula

U Srebrenici je danas održan sastanak načelnika Opštine Srebrenica, Mladena Grujičića i predsjednika Republike Srpska, Milorada Dodika.

Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (Foto: Moja Hercegovina)

Dodik je kazao da prema onome što je čuo u Srebrenici se već radi i dogovara.

“Imajući u vidu specifičnost opštine kreira se atmosfera zajedničkog i to je atmosfera koju podržavam i koja je potrebna. Načelnik je već ovladao određenim pitanjima, a ja sam se upoznao sa problemima koji su važni za općinu.”

Obilježavanje 11. jula i razvoj Srebrenice

“11. juli je datum kojim se obilježava stradanje Bošnjaka. Tako se tretira i podržava i ništa se neće mijenjati u odnosu na ranije godine. Organizatori će tretirati sadržaj tog dana, a lokalna zajednica će biti prisutna kao i do sada. Ništa se neće promijeniti”, izjavio je Milorad Dodik.

On je govorio o dva bitna segmenta za Opštinu Srebrenica u narednom periodu. Prvi je infrastruktura, a drugi razvoj i zapošljavanje. Plan je da se tokom zime napravi opsežna elobaracija problema.

“Potrebna je rekonstrukcija svih ulica, da se uradi nova rasvjeta i da se rekonstruišu objekti i zgrade, te izgrade novi kao što je vrtić. Kao predsjednik RS-a ću podržati projekte sa 300.000 do 500.000 KM. Imat ćemo evidenciju ko će i koliko tačno šta finansirati, te vidjeti na šta se troše sredstva iz Srbije”, dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da će se rješavati i problemi u selima.

“Riješiti pitanja vode i puteva u svim selima; i bošnjačkim i srpskim i mješovitim. Napravit ćemo program obnove fasada na svim zgradama u naseljenim mjestima kako bi lakše privukli investitore”, najavio je Dodik.

Prema dogovoru uredit će se i korito rijeke Križevica.

Drugi najavljeni segment je razvoj i zapošljavanje.

“Trebaju nam radna mjesta. Vidjet ćemo kod postojećih poslodavaca ako postoji mogućnost da se zaposli veći broj ljudi. U Fabrici za izradu peleta i drugih kompanija. Hoćemo da napravimo razliku koja se može vidjeti iduće godine u ovo doba. Mislim da mnoge stvari možemo isplanirati i realizovati.”

Sastanak Vlade RS-a i Vlade FBiH u Srebrenici

“Jedinstveno smo se usaglasili da bi na bazi takvog projekta, za mjesec-dva, organizujemo zajedničku sjednicu Vlada RS-a i FBiH i da vidimo koliko ko može ući u projekat. Biću spreman da podržim i budem pristuan da napravimo nešto što će biti zapisano i dokumentovano. Tada će preostati samo realizacija”, najavio je Dodik.

Dodik je istakao da podržava sve ljude i miran život.

“Mislim da će iduća godina biti godina dobrih poslova u Srebrenici.”

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap